- Vi har vunnet det store lotteriet. Ingen av oss er egoer eller kokainhoder

Derfor vil Arcade Fire være med oss lenge, sier keyboardist William Butler.

(Dagbladet): Ti år etter gjennombruddet med albumet «Funeral» har Arcade Fire beveget seg langs hele spekteret fra indieklubbene i Montreal til arenaer over hele verden, og i kveld entret seksmannsbandet Frognerbadet i Oslo med den største sceneproduksjonen i Norwegian Woods historie.

Før den tid tok keyboardist/bassist/gitarist/perkusjonist William Butler (31) - broren til frontfigur Win - en backstageprat med Dagbladet.

- Ja, du kan definitivt si vi har en maksimalistisk innstilling til konsertene våre. En ting er at det er så forbanna mange av oss på scenen. En annen er at vi på denne turneen i hovedsak spiller på store arenaer, og da trenger du en masse greier for å føle deg komfortabel og ha det hjemmekoselig på scenen, sier han.

- Det handler ikke så mye om å blåse publikum overende og tvinge dem til underkastelse, som å skape en intim ramme rundt det hele. Få folk til å føle en nærhet til det som skjer, litt som om de er på en klubb, og ikke en sportsstadion, sier musikeren.

Vant lotteriet Ut over stadig større spillesteder er Arcade Fire på mange måter den samme gamle kompisgjengen de var da debutplata slo ned som en bombe i rockkretser i 2004, mener Butler.

- Vi er fortsatt venner som liker å være sammen. Det er først og fremst rent teknisk vi har utviklet oss - samt at vi er blitt flinkere til å omfavne det at vi har et stadig større publikum. For det kan virke overveldende - men nå er det mest spennende, sier han.

- Hvordan bevarer dere samholdet?

- Med så mange kunstneriske sjeler i besetninga har vi simpelthen vunnet det store lotteriet, i og med at ingen har voldsomme egoer eller er kokainhuer. Og igjen: Siden vi er så mange som reiser sammen, er det bare å finne noen andre å henge med hvis det er enkelte du går lei, sier han.

Fysisk anstrengende Nå er det fjerde albumet - «Reflektor» - som danner ryggraden i livesettet. Det ble delvis utviklet på den lille øya Giske på Sunnmøre, der deler av bandet trakk seg tilbake under forrige verdensturné for å komponere.

- Hvorfor vi reiste akkurat dit? Tja, trenger man egentlig noen grunn til å isolere seg på ei lita øy på den norske vestkysten? Det er bare så vakkert der, sier Butler.

- Hvor lenge ser du for deg at Arcade Fire kan holde det gående?

- Så lenge musikken er vital og kreativiteten flommer, kan vi gjerne holde på i ti år til. Det kan imidlertid hende at konsertene våre blir mindre intense med åra, for det er temmelig fysisk anstrengende slik vi holder på nå. Med mindre vi begynner med yoga eller noe annet smart, spørs det hvor lenge kroppene holder, sier han.

- Hva utgjør en virkelig bra konsert for Arcade Fire?

- Det kan like gjerne skje under en av «hitlåtene» som på et mer ukjent albumspor, eller en av de nye låtene. Men hvis vi oppnår så mye som én virkelig minneverdig reaksjon fra publikum i løpet av kvelden, har det vært en god konsert, sier han.

TOK OSLO MED STORM: Arcade Fire på scenen under Norwegian Wood i Frognerparken torsdag kveld. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HOLDE PÅ LENGE:  William Butler fra Arcade Fire har omfavnet bandets arenastatus. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VIL HOLDE PÅ LENGE: William Butler fra Arcade Fire har omfavnet bandets arenastatus. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer