LIVSGLEDE FOR ELDRE: Her hilser kronprinsesse Mette-Marit på en pasientgruppen med demente under et Livsglede for Eldre-arrangementet på Lian i 2011. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
LIVSGLEDE FOR ELDRE: Her hilser kronprinsesse Mette-Marit på en pasientgruppen med demente under et Livsglede for Eldre-arrangementet på Lian i 2011. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Livsglede for Eldre:

Vi hører latter på sykehjem

Livsgledemetoden skaper glede på snart 116 sykehjem i 60 kommuner.

Meninger

Vi har en gladnyhet til Terje Kilen, som etterlyser reform i eldreomsorgen i sitt innlegg «Eldre stues bort i institusjoner» 4. januar: Mange kommuner er i full gang!

Livsglede for Eldre er en ideell stiftelse som samarbeider med snart 60 kommuner og 116 sykehjem - Livsgledehjem - under mottoet: Lev livet - livet ut!

Livsgledehjemmene bruker Livsgledemetoden, som vektlegger beboernes psykososiale behov på linje med fysiske og medisinske behov. Det betyr blant annet at Livsgledehjem skal fokusere på rollen som nærmiljøaktør og samarbeide med skoler, barnehager, frivillige og foreningsliv.

For å få til gode samarbeid har Livsglede for Eldre rekruttert 265 Livsgledebarnehager og 170 Livsgledeskoler, som bruker livsgledepedagogikk i helse- og oppvekstfag og valgfaget omsorg for andre. Det handler om å skape det omsorgsfulle naboskapet som inkluderer de eldre.

Med barnehager på besøk blir det latter i gangene på sykehjemmene. Når beboerne kan kjenne vinden i ansiktet på sykkeltur med frivillige, sitte med en katt i fanget og få besøk av skoleelever som viser dem gamle fotografier på historielagets Facebookside, blir det mindre behov for medisiner.

Regjeringen har varslet at reformen «Leve hele livet» for eldre, skal komme denne våren. Vårt råd til Regjeringen er å satse på Livsgledemetoden. Den sikrer beboere på sykehjem deltakelse i aktivitet ute og inne, gode generasjonsmøter og kontakt med lokalt foreningsliv og frivillige. Undersøkelser viser også at Livsgledemetoden har svært positive effekter på arbeidsmiljøet.

Det sies at det trengs en hel landsby for oppdra ett barn. Også de eldre trenger hele landsbyen for å glede seg over livet - livet ut!