DEBATT

Vi høster som vi sår

Kan vi vente noe annet enn lave ferdigheter i naturfag?

NEDERST PÅ LISTA: Naturfaget, som rommer fysikk, kjemi, biologi, geofag og teknologi og design, ligger nest nederst på lista over timetall. Foto: Gert S Laursen / NTB Scanpix
NEDERST PÅ LISTA: Naturfaget, som rommer fysikk, kjemi, biologi, geofag og teknologi og design, ligger nest nederst på lista over timetall. Foto: Gert S Laursen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Norge bedre enn EU-snittet på fem av åtte utdanningsmål» er en optimistisk overskrift i Samfunnsspeilet 2/16, utgitt av Statistisk sentralbyrå. Hurra for det! Og for at vi på to av de tre resterende utdanningsmålene er omtrent på EU-nivå.

Det eneste utdanningsmålet hvor indikatoren vår lyser rødt er på ferdigheter i naturfag. Nesten 20 prosent av norske 15-åringer har lave ferdigheter i naturfag. Forskjellen mellom Norge og EU er på tre prosentpoeng, som gjør Norge nesten 20 prosent svakere enn EU. Den ene regjeringen etter den andre har satset på realfag, men ennå henger vi altså etter.

Kunnskapsministeren har utvidet timetallet for naturfag med én time fra femte til sjuende årstrinn, og det er bra. Men det er likevel bare ett skritt i riktig retning. Slik fordeles timetallene totalt fra 1.- 10. klasse ifølge Utdanningsdirektoratets nettsted:

Norsk eller norsk/samisk: 1770 timer

Matematikk: 1201

Kroppsøving: 701

Samfunnsfag: 634

Kunst og håndverk: 623

Engelsk: 588

KRLE: 580

Naturfag: 577

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer