- TRYGG PAPPA: Hele Norges Odd Børretzen og familien i Grimstad i oktober 1968. Her er hele familien om bord i den 29 fot store sjarken «Katrine». Fra venstre sønnen Jo, hans daværende kone Bjørg, datteren Katrine, Odd selv og sønnen Ole Jacob. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
- TRYGG PAPPA: Hele Norges Odd Børretzen og familien i Grimstad i oktober 1968. Her er hele familien om bord i den 29 fot store sjarken «Katrine». Fra venstre sønnen Jo, hans daværende kone Bjørg, datteren Katrine, Odd selv og sønnen Ole Jacob. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / ScanpixVis mer

- Vi husker far som en snill og trygg pappa

Odd Børretzen skrev om forholdet til døden i ny bok.

(Dagbladet): Den folkekjære artisten Odd Børretzen døde natt til lørdag, melder Juritzen forlag. Børretzen døde på sykehuset i Vestfold klokka 02.00 etter en måneds sykeleie. Han ville blitt 86 år 21. november.

Børretzen ble født 21. november 1926 på Fister i det som nå heter Hjelmeland kommune.

Børretzen har vært gift to ganger, og hadde tre barn.

- Vi husker far som en snill og trygg pappa, sier hans sønn Ole Jacob Børretzen til NTB.

Jobbet med sønnen Som faren, var også Ole Jacob Børretzen illustratør. I 2004 samarbeidet de om barneboka «Mannen som ikke ville stå opp». Pappa Børretzen skrev teksten, mens sønnen illustrerte.

Børretzen var i over 30 år gift med billedkunstner Eva Bødtker-Næss. Men i 2005 flyttet Børretzen ut fra deres felles hjem.

Likevel beholdt de to vennskapet.

- Vi er ikke skilt. Vi er gode venner, og kommer fortsatt på besøk til hverandre. Det er ikke noe dramatikk i det. Jo, litt dramatisk er det kanskje. Likevel tror jeg at jeg vil kalle det en fredsommelig familieforandring, sa Børretzen til lokalavisen Jarlsberg i Holmestrand den gangen.
- Ikke redd for døden Børretzen var kjent som forfatter og visesanger, og jobbet også som musiker, illustratør og oversetter.

Da Dagbladet Magasinet intervjuet den folkekjære kunstneren i sommer, fortalte han at han ikke var redd for døden.

- Da jeg tok lårhalsen, tenkte jeg også at skjer dette igjen, da gidder jeg ikke mer. Da slutter jeg å spise. Nei, døden er jeg ikke redd. Jeg har dødd før. Det var helt greit, sa Børretzen.

- Det var mens jeg lå på sykehus. Da gikk jeg på massevis av morfin, og dét var bare nifst. Jeg så farer overalt. Men en natt opplevde jeg at jeg var naken på et vått svaberg. Det var ikke noe vann, tror jeg, bare grått berg som jeg nærmest krøp omkring på, og da visste jeg at nå dør jeg. Men så var det én til der, som jeg ikke så. Jeg vet ikke hvilket sprog han snakket, men jeg skjønte hva han sa. Han sa «ål reit, jeg skal overta deg, jeg». Jeg sa at det høres fint ut, det. Å bli overtatt kan ikke være så farlig. Så ble det slik.

Skrev bok Også i hans siste bok, «Helt all right», reflekterer han over sitt forhold til døden, skriver NTB.

Boka skulle lanseres forrige torsdag, men lanseringen ble avlyst på grunn av Børretzens sykehusopphold.

I GRIMSTAD: Odd Børretzen tok i 1968 med familien og flyttet fra Asker til Grimstad. Her går hele familien i Vestre Gate i sørlandsbyen. Fra venstre sønnen Jo, datteren Katrine, Odd, kona Bjørg og sønnen Ole Jacob.
Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
I GRIMSTAD: Odd Børretzen tok i 1968 med familien og flyttet fra Asker til Grimstad. Her går hele familien i Vestre Gate i sørlandsbyen. Fra venstre sønnen Jo, datteren Katrine, Odd, kona Bjørg og sønnen Ole Jacob. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix Vis mer

-  Han ble innlagt på onsdag, da visste vi ikke hva som feilet ham, sa Reidun Bruland, Børretzens assistent, til Dagbladet forrige uke.

Hun fortalte da at Børretzen var ved godt mot. Men den folkekjære dikteren fikk aldri lansert boka.

I forordet skriver han om hvordan han var blitt en gammel mann.

- Mitt forhold til døden tror jeg at jeg deler med William Shakespeare. Han sier i hvert fall et sted: «Vi er omgitt av søvn.» Sånn er mitt forhold til døden. Men kanskje jeg tar feil? Det gjør jeg stadig, skriver han.

VAR GIFT: Odd Børretzen var gift to ganger. I over 30 varte ekteskapet med Eva Bødtker-Næss, før de skilte seg Her er de sammen i Tønsberg i juli 2003  Foto Mette Randem / Dagbladet
VAR GIFT: Odd Børretzen var gift to ganger. I over 30 varte ekteskapet med Eva Bødtker-Næss, før de skilte seg Her er de sammen i Tønsberg i juli 2003 Foto Mette Randem / Dagbladet Vis mer