- Vi inspireres av Berlin

Svært mange norske kunstnere henter inspirasjon i Berlin. Herbjørg Wassmo velger seg Berlin som sin favorittby.

Herbjørg Wassmo er bare en av flere forfattere som har bodd i Berlin det siste året. Deler av hennes roman er lagt til byen. Hun bodde her i fire måneder sammen med mannen Bjørn Hulleberg. I et intervju med Dagbladet har hun sagt dette om byen:

- Berlin er min favorittby! Hver morgen når jeg våknet, kjente jeg en spenning i kroppen. Det kan jeg ikke huske å ha kjent siden jeg var liten.

Denne fascinasjonen for byen deler hun med forfatteren Lars Amund Vaage . Han har akkurat kommet tilbake til Oslo etter et års opphold:

- Mye av vår egen verden møtes i Berlin. Hver dag blir man minnet om de store hendelsene i Europas historie, krigen er fortsatt så tydelig i skillet mellom øst og vest. Dessuten har jo byen en mengde av kultur å tilby - både konserter og teater. Jeg liker også at det smale og eksperimentelle er så verdsatt. Det er en god atmosfære i byen.

Lars Amund Vaage tror at det lave prisnivået er utslagsgivende for at så mange kunstnere har valgt å bosette seg her. Selv betalte han bare 4500 kroner i måneden for en fireromsleilighet i sentrum av byen.

Det er spesielt billedkunstnere som har oppdaget byen. Den anerkjente billedkunstneren Marianne Bratteli veksler mellom å bo på Nesodden og i Berlin.

Ingar Dragset , Olav Christopher Jenssen , Sissel Tolaas , Yngve Zakharias , Marianne Bratteli, Åge Langhelle, Lars Ramberg, Liv Mette Larsen og installasjonskunstnerne Bente Stokke og Hans Christian Gilje er bosatt i Berlin permanent eller i perioder.