DEBATT

Sjakk:

Vi kan få dramatiske
endringer i sjakken

Fra et publikumsperspektiv vil det gradvis oppstå behov for mer drama, flere avgjørelser og trekk som ikke er forberedt på forhånd.

Mester: Vil sjakkens mester, Magnus Carlsen, alltid spille mesterskap på samme måte? Foto: MARK THOMAS/REX/SHUTTERSTOCK
Mester: Vil sjakkens mester, Magnus Carlsen, alltid spille mesterskap på samme måte? Foto: MARK THOMAS/REX/SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For de fleste nordmenn som fulgte sendingene var VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana stort sett intenst spennende. Også sjakk-kjennere flest vil mene det var en flott duell hvor kvaliteten på spillet var svært høy.

Men for sjakk som publikumsidrett er ikke dette nødvendigvis nok. Det mest slående ved matchen var at av tolv partier med «normalt» betenkningstid, endte alle med remis.

Ser vi på de to siste VM-matchene samlet, det vil si legger til matchen mellom Carlsen og Karjakin i 2016, har totalt to av 24 partier gitt en vinner. For sjakk som kommersiell medieidrett er det nærliggende å mene at det er ønskelig å finne formater som oftere gir en avgjørelse.

Det er nødvendig å peke på at et parti i en VM-match i dag i gjennomsnitt er mer preget av kampvilje enn tilfellet var fram til 1990-årene. I de legendariske VM-matchene mellom Kasparov og Karpov (som spilte fem VM-matcher mellom 1984 og 1990 med totalt 144 partier) hendte det rett som det var at spillerne etter en serie forutsigbare teoritrekk fant ut at det ikke var noe å spille videre på, og at det ikke passet dem å bruke energi akkurat denne dagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer