Vi kan gjøre noe

Effektive tiltak mot klimakrisa kan gi oss et bedre samfunn mens vi selv lever, mener Ottar Brox.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I reneste Barack Obama-stil har professor i sosiologi, Ottar Brox, skrevet ei bok som sier at ja da, vi kan gjøre noe med klimakrisen. Han stiller spørsmål og gir noen svar i boka «Klimakrisen. Hva kan vi gjøre?». Boka er et friskt pust i en klimadebatt som fort forvirrer med superavanserte teknologiske prosjekter, dommedagsprofetien eller det tristeste av alt: En likegyldighet fordi det ikke handler om klimakonsekvenser som vil ramme oss selv.

Brox kommer med konkrete forslag som ikke nødvendigvis tvinger det moderne menneske til et liv vi innerst inne vet vi ikke kan holde ut. Alt handler ikke om ubehag, askese og store kostnader. Den tidligere SV-politikeren gjør det klinkende klart at Norge har fått økte klasseforskjeller som igjen betyr at rikfolks vilje til å betale mer for strøm og olje slett ikke går hjem hos dem som sliter for å få endene til å møtes. Hverdagsmenneskene vil ikke ha kaldere innemiljø, slitsomme bussreiser og dårligere økonomi for å redde ufødte barnebarns barn.

Det er lite sannsynlig at et tilstrekkelig flertall i folket vil være villige til å godta en klart dårlige livskvalitet enn det vi har nå, selv om all verdens eksperter skulle mene at det var nødvendig, slår den innflytelsesrike debattanten og samfunnsforskeren fast. Og politikerne kvier seg for å sette i verk konkrete, umiddelbare effektive tiltak, særlig når tiltakene begynner å svi og velgerne ser seg om etter et nytt parti. Stortingsvalget nærmer seg, og forstår jeg Ottar Brox rett håper han nok på en miljødebatt i tida framover som ikke drukner i kvotehandel, karbonhåndtering og månelandinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer