Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Forebygging av ekstremisme:

Vi kan ikke akseptere at hets, trusler og vold ødelegger den gode debatten

Grupperingene som befinner seg på ytterste høyre er få i dag, og vi må aldri tillate at de klarer å bli mange.

HAR SATSET: Regjeringen har satset målrettet for å forebygge ekstremisme, skriver artikkelforfatteren. Her er statsminister Erna Solberg (Høyre) under et kontaktmøte om arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme på i Drammen i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HAR SATSET: Regjeringen har satset målrettet for å forebygge ekstremisme, skriver artikkelforfatteren. Her er statsminister Erna Solberg (Høyre) under et kontaktmøte om arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme på i Drammen i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var helt på sin plass at flere av oss dementerte og tok avstand fra Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg uka som gikk. Parallelt med den åpne debatten har hatefulle ytringer og trusler blitt framsatt fra både det jeg vil kalle ytterste venstre og ytterste høyre. Vi kan ikke akseptere at hets, trusler og vold sprer seg i samfunnet og ødelegger den anstendige og gode debatten.

Dette er tema Høyre og Erna Solberg har vært opptatt av i mange år.

Krefter som vil erstatte åpenhet og toleranse med hat og frykt, blir aldri helt borte. PST sier heldigvis i sin årlige trusselvurdering at det er lite sannsynlig at høyreekstreme vil begå terrorhandlinger i 2018.

Høyreekstremisme i Norge karakteriseres av uorganiserte og løst sammensatte nettverk med unntak av «Den nordiske motstandsbevegelse». De har fått en tydelig organisering, sier PST, og det forventes en vedvarende innsats for å rekruttere flere medlemmer.

Regjeringen har satset målrettet for å forebygge ekstremisme. For at PST blant annet skal kunne følge med på ulike former for ekstremisme, har de fått en dobling av budsjettene siden 2012. Strategien mot hatefulle ytringer er på plass og oppfølgingen av handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme er godt i gang og fornyes kontinuerlig.

Regjeringen har tatt initiativ til å etablere et eget senter for forskning på høyreekstremisme ved Universitetet i Oslo. Senteret gjør det mulig å holde seg oppdatert på hva som rører seg og hvordan ekstreme holdninger endrer karakter over tid.

Vi har også vært opptatt av å understøtting frivillige organisasjoner som kan fange opp barn- og unge som faller utenfor. Drivkraften i frivilligheten baserer seg ofte på et ekte engasjement og omtanke som kan utgjøre en forskjell.

Her er det etablert flere støtteordninger som frivillige kan søke på. Det er også for første gang laget en strategi mot barnefattigdom og i 2018 ble det bevilget 270 millioner til disse tiltakene.

I Jeløyerklæringen vektlegges arbeidet med integrering, inkludering, utenforskap og fattigdom. Vi vil fortsette å jobbe aktivt mot hatytringer, høyreekstremisme, terror og vold og vi vil verne om en god offentlig meningsutveksling.

Grupperingene som befinner seg på ytterste høyre er få i dag, og vi må aldri tillate at de klarer å bli mange.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!