DEBATT

Utvidet regjering

Vi kan ikke akseptere at statsråder har reservasjonsrett mot likestilling og likeverd

Dette er Kjell Ingolf Ropstads problem.

20190117 GARDERMOEN Regjeringsforhandlingen avsluttet og det er klart at V, Krf, H og FrP danner flertallsregjering. Siv Jensen, Erna Solberg, Trine SKei Grande og Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
20190117 GARDERMOEN Regjeringsforhandlingen avsluttet og det er klart at V, Krf, H og FrP danner flertallsregjering. Siv Jensen, Erna Solberg, Trine SKei Grande og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I morgen kan Kjell Ingolf Ropstad bli Barne- og familieminister. Ifølge lekkasjer i media vil ansvaret for likestilling fjernes fra ministerposten. Den skal flyttes til kulturministerposten og Trine Skei Grande.

Ifølge NRK er dette fordi Ropstad skal få slippe å styre med saker som er kontroversielle for ham og hans fløy i KrF. Som at alle mennesker er likeverdige, uansett hvem de elsker. «Det handler om at KrF skal få rendyrke barne- og familieprofilen sin, men slippe støy knyttet til særlig LHBT+ og abortspørsmål, som er krevende for KrF», uttaler en kilde til NRK.

Slike ideer er nemlig såpass kontroversielt at Ropstad gjentatte ganger har argumentert for å forby eller kraftig innskrenke retten til selvbestemt abort. Hans «klarer du en, klarer du to»-kommentar er allerede legendarisk, men den er bare den siste i rekken av kontroversielle uttalelser om abort fra KrFs kronprins.

Han har spredd feilaktige påstander om at leppe- og ganespalte er et utbredt grunnlag for abort og at fosterreduksjon øker risikoen for å miste det gjenværende fosteret. Han har omdøpt paragraf 2c til «downsparagrafen», og foreslått en grunnlovsendring som i praksis innebærer totalforbud mot abort. I Ropstads øyne er nemlig selvbestemt abort som en «sovepute». I stedet har han foreslått at kvinner heller bør adoptere vekk barn til de som er ufrivillig barnløse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer