DEBATT

Utvidet regjering

Vi kan ikke akseptere at statsråder har reservasjonsrett mot likestilling og likeverd

Dette er Kjell Ingolf Ropstads problem.

20190117 GARDERMOEN Regjeringsforhandlingen avsluttet og det er klart at V, Krf, H og FrP danner flertallsregjering. Siv Jensen, Erna Solberg, Trine SKei Grande og Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
20190117 GARDERMOEN Regjeringsforhandlingen avsluttet og det er klart at V, Krf, H og FrP danner flertallsregjering. Siv Jensen, Erna Solberg, Trine SKei Grande og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I morgen kan Kjell Ingolf Ropstad bli Barne- og familieminister. Ifølge lekkasjer i media vil ansvaret for likestilling fjernes fra ministerposten. Den skal flyttes til kulturministerposten og Trine Skei Grande.

Ifølge NRK er dette fordi Ropstad skal få slippe å styre med saker som er kontroversielle for ham og hans fløy i KrF. Som at alle mennesker er likeverdige, uansett hvem de elsker. «Det handler om at KrF skal få rendyrke barne- og familieprofilen sin, men slippe støy knyttet til særlig LHBT+ og abortspørsmål, som er krevende for KrF», uttaler en kilde til NRK.

Slike ideer er nemlig såpass kontroversielt at Ropstad gjentatte ganger har argumentert for å forby eller kraftig innskrenke retten til selvbestemt abort. Hans «klarer du en, klarer du to»-kommentar er allerede legendarisk, men den er bare den siste i rekken av kontroversielle uttalelser om abort fra KrFs kronprins.

Han har spredd feilaktige påstander om at leppe- og ganespalte er et utbredt grunnlag for abort og at fosterreduksjon øker risikoen for å miste det gjenværende fosteret. Han har omdøpt paragraf 2c til «downsparagrafen», og foreslått en grunnlovsendring som i praksis innebærer totalforbud mot abort. I Ropstads øyne er nemlig selvbestemt abort som en «sovepute». I stedet har han foreslått at kvinner heller bør adoptere vekk barn til de som er ufrivillig barnløse.

Holdningene til homofili er i beste fall lunkne. Så seint som i 2017 uttalte Ropstad at han ikke ville gå i Pride-parade. Det er ikke en enkeltstående uttalelse. Da nazister gikk i tog for å «knuse homolobbyen» i Kristiansand, ville han heller ikke oppfordre KrFs ordførere til å markere solidaritet ved å heise pride-flagget sammen med resten av Sørlandets kommuner.

«Respekt for lokaldemokratiet» var unnskyldningen den gangen. En respekt som tydeligvis var større enn engasjementet for å markere støtte til skeive sørlendinger i møte med nazister. Ropstad ønsker da heller ikke at homofile skal ha like rettigheter som heterofile. I avisa Dagen argumenterte han i 2018 mot homoekteskap, fordi ekteskap burde forbeholdes de som «fra naturens side kan få barn».

Vi har meningsmangfold i Norge. Folk skal få lov til å både la være å gå i Pride og være abortmotstandere. Jeg er på alder med Kjell Ingolf, og har også vokst opp i Aust-Agder. Jeg vet at han har mange såkalt verdikonservative velgere hjemme på Sørlandet. Men i dag er deres standpunktene marginale i Norge, av gode grunner.

Argumentene for kvinners selvbestemmelse over egen kropp, og for likestilling og respekt for skeive har vunnet fram. Folk flest i Norge ønsker ikke at gamle hellige skrifter skal bestemme hvordan vi skal leve livet vårt.

Knut Arild Hareide tok konsekvensene av dette. Han nedtonet motstanden mot abort, og deltok i Pride som partileder. Det var et modig valg, som bidro til å bygge bro mellom «verdikonservative» velgere og det moderne Norge.

Ropstad har, inntil videre, valg en motsatt strategi. Han brukte kynisk abortspørsmålet som en brekkstang for å komme inn i regjering, og har avvist å vise reell solidaritet med homofile selv om han bedyrer at han støtter deres kamp.

Dermed er han ikke på linje med det overveldende flertallet i Norge i et avgjørende verdi- og rettighetsspørsmål. Det er sjokkerende at Erna Solberg mener at disse standpunktene skal representeres av en minister.

Å bytte på jobbeskrivelsen fjerner ikke problemet. Selv om Ropstad «bare» skal være Barne- og familieminister, skal han også være minister for for skeive familier, og for skeive barn. De fortjener å vite at ministeren kjemper like sterkt for dem. Vi kan ikke akseptere at våre ministere skal ha reservasjonsrett mot likestilling og likeverd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer