Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Arkitektenes nedvekst

Vi kan ikke bygge oss ut av klimakrisa

En framtidig situasjon med mindre nybygging, vil bety en kraftig justering av både holdninger og praksis. NAL burde ta ledelsen i denne faglig sett, krevende omstillingsprosessen.

GJENBRUK: Overforbruket i byggesektoren vil neppe forsvinne, dersom vi ikke også tar et oppgjør med forestillingen om at vi kan bygge oss ut av klimakrisa, skriver innsenderen og oppfordrer til å ta vare på og gjenbruke de bygg vi har. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GJENBRUK: Overforbruket i byggesektoren vil neppe forsvinne, dersom vi ikke også tar et oppgjør med forestillingen om at vi kan bygge oss ut av klimakrisa, skriver innsenderen og oppfordrer til å ta vare på og gjenbruke de bygg vi har. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Sven Erik Svendsen
Sven Erik Svendsen Vis mer

I invitasjonen til Arkitekturdagen 27. september med nedvekst – eller degrowth – som tema, blir det spurt om hvordan vi kan planlegge for en utvikling uten vekst? Det opplagte svaret er: Ta godt vare på flest mulige eksisterende bygninger og bygg minst mulige nye.

Arkitekt Camilla Moneta – fagsjef i Norske arkitekters landsforbund og arrangør for Arkitekturdagen – gjør i et innlegg 12. september (Det irriterende ordet) et forsøk på å forklare nyordet nedvekst.

Det har riktignok vært i sirkulasjon en stund, men er motsetningsfylt og vanskelig å forstå.

Monetas forsøk gjør det ikke særlig enklere. Hun holder seg trygt og velmenende til tiltak som i hovedsak går på å redusere klimautslipp i drift av bygninger. Alternative og nye tekniske løsninger for å minske energibruk og forurensning er viktige, men betyr dessverre ikke alt.

Det er vår galopperende arealbruk og, globalt sett, urettferdige forbruk av nye bygninger, som uten tvil representerer en mye større trussel i klimasammenheng.

Vi bygger mye her til lands og har for eksempel verdens høyeste og trolig mest økende boligstandard, og en ikke ubetydelig del av vår nyproduksjon har selvfølgelig med dette å gjøre. En reduksjon av denne økningen blir imidlertid aldri nevnt som et virkemiddel i en mer klimavennlig boligutvikling.

Det er i hovedsak nye bygg arkitekter lever godt av. En framtidig situasjon med mindre nybygging, vil bety en kraftig justering av både holdninger og praksis, og vil opplagt bli både utfordrende og irriterende. Men det er nok oppgaver å ta fatt på i forbindelse med bevaring, ombygging og gjenbruk, og NAL burde ta ledelsen i en slik faglig sett krevende omstillingsprosess.

Avslutningsvis henviser Moneta til at verdenssamfunnet klarte å kvitte seg med slaveriet, og spør betimelig om det ikke er på tide å ta et oppgjør med forbruksslaveriet? Overforbruket i byggesektoren vil neppe forsvinne, dersom vi ikke også tar et oppgjør med forestillingen om at vi kan bygge oss ut av klimakrisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling