- KREVENDE ETTERFORSKNING: Aktor i saken mot Odd Nerdrum, politiadvokat Asbjørg Lykkjen, forteller at etterforskningen av Odd Nerdrums økonomiske forhold har vært tidkrevende og utfordrende.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- KREVENDE ETTERFORSKNING: Aktor i saken mot Odd Nerdrum, politiadvokat Asbjørg Lykkjen, forteller at etterforskningen av Odd Nerdrums økonomiske forhold har vært tidkrevende og utfordrende. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Vi kan ikke ettergå enhver forklaring Nerdrum kommer med

Derfor sporet ikke politiet opp Nerdrum-dokumentene.

- Vi har aldri mottatt dokumentasjon fra Nerdrum, sier politiadvokat Asbjørg Lykkjen til Dagbladet.

Hun var aktor i saken mot Odd Nerdrum, hvor kunstneren ble dømt til to år og ti måneder fengsel for å ha unndratt nærmere 14 millioner kroner. Dokumenter Dagbladet har sporet opp tyder på at myndighetene har talt flere av Nerdrums inntekter to ganger.

Nerdrum har sannsynligvis også skattet av alle pengene han er dømt for å ha unndratt, men muligens til feil land og feil tid.

- Vi forsøkte å få inn hans regnskapsmateriale, og purret gjentatte ganger, men fikk ingenting av Nerdrum, forklarer Lykkjen.
    
Politiet kontaktet også islandske skattemyndigheter, og fikk ut Nerdrums selvangivelser for perioden 2000-2008. Men de har altså ikke dokumentene Dagbladet har sporet opp  — utover en selvangivelse som ikke spesifiserer hvilke beløp som er skattet av.

- Utfordrende etterforskning - Vi kontaktet også Nerdrums revisor på Island. Revisoren er ikke der lenger, og det har vært vanskelig å få noen der til å uttale seg. Dette har vært en tidkrevende og utfordrende etterforskning. Vi har henvendt oss til de stedene som har vært å finne, sier Lykkjen.

Dokumentene Dagbladet avslørte onsdag vil bli lagt fram i skattesaken Nerdrum har reist mot Skatt Øst, som begynner mandag. Men de vil også kunne få konsekvenser for dommen i straffesaken mot Nerdrum. Flere eksperter har vurdert Dagbladets dokumentasjon. De mener en mulig tolkning er at det ikke var grunnlag for å gi Nerdrum fengselsstraff.

- Endret forklaring - Hvorfor har dere ikke sporet opp dokumentene Dagbladet nå presenterer, Lykkjen?

- Vi har etterforsket mange av hans påstander, men vi har flere ganger avdekket at forklaringene ikke stemmer. Vi kan ikke ettergå enhver forklaring han kommer med, og bruke tid på det. Hvis forklaringen hans stemmer, er Nerdrum den nærmeste til å hente ut de utskriftene. Dette gjelder blant annet en inntekt for 2007. Først mente han at denne var skattet av i 2007, men i lagmannsretten endret han forklaring til at det ikke ble skattet av før i 2011. Vi kan ikke ettergå det når dette kommer opp først i lagmannsretten. forklarer Lykkjen.

- Men det er dere som har bevisbyrden?

SKAL FORKLARE SEG: Mandag starter skattesaken Odd Nerdrum har reist mot Skatt Øst. Der skal Nerdrum selv innta vitneboksen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SKAL FORKLARE SEG: Mandag starter skattesaken Odd Nerdrum har reist mot Skatt Øst. Der skal Nerdrum selv innta vitneboksen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det er helt klart. Men Nerdrum er den som er nærmest til å kunne klare å finne relevante dokumenter og sende dem til oss.

Mistet kontakt Påtalemyndigheten har opplevd Nerdrum som lite samarbeidsvillig.

- Vi hadde et avhør av ham innledningsvis, men etter det klarte vi ikke å komme i kontakt med ham, verken på telefon eller mail.

Lykkjen forteller at politiet etterforsket saken i halvannet år — fra oktober 2009 til juni 2011.

- Vi hadde en hovedetterforsker, og den etterforskeren fikk bistand fra en revisor til å gå gjennom tallmaterialet.

- Hvor mye av etterforskingen baserer seg på skatteetatens gransking som førte til anmeldelsen?

- Vi forholder oss til Skatt Øst sin anmeldelse som en påstand. Vår oppgave er å se på hva som har skjedd. Vi kan ikke bare basere oss på skatteetaten. Er det noe som taler til mistenktes fordel, er det vår oppgave å se på det.

- Etterforsker objektivt I gårsdagens Dagbladet kritiserte en av Norges fremste skatteeksperter og leder av Advokatforeningens skatterettsutvalg, Bettina Banoun, den dårlige rettssikkerheten til skattebetalerne.

- I mange skattesaker ser vi dessverre at det går prestisje, hvor staten blir mest opptatt av å ta skatteyterne hardest mulig, sa Banoun.

Dette kjenner Lykkjen seg ikke igjen i.

- Vi etterforsker objektivt. Noen ganger avdekker vi at en anmeldelse ikke stemmer, og da henlegger vi saken. Nerdrum-saken etterforsket vi på alle måter vi hadde mulighet til å gjøre, og vi mener det er hold i saken, sier Lykkjen.

Asbjørg Lykkjen kan ikke kommentere dokumentene Dagbladet har presentert, ettersom hun ikke hadde mottatt dokumentene fra Nerdrums forsvarer da intervjuet ble gjort. Etter det Dagbladet erfarer skulle Nerdrums forsvarer oversende dokumentene  i løpet av gårsdagen.

Les alt om Nerdrum-saken her.