Debatt: LO og oljeutvinning i nord

Vi kan ikke fase ut olje/gass industrien vår over natta

Vi vil ha viten og vitenskap før vi sier ja eller nei til virksomhet utenfor Lo,Ve,Se.

 Jeg blir opprørt på vegne av våre medlemmer når noen skal ta fra dem grunnlaget for å sette mat på bordet til sin familie, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
 Jeg blir opprørt på vegne av våre medlemmer når noen skal ta fra dem grunnlaget for å sette mat på bordet til sin familie, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer
Meninger

Kjære Silje Ask Lundberg,

Jeg leser innlegget ditt på nett hvor du er lei av at nordlendinger forsøker å stemple oljemotstanderne som søringer. Jeg er fult som du fult klar over at disse også finnes i nord. Det handler ikke om å være ignorant eller ikke.

Det jeg tok til ordet for et at det er viktig at det er de nordnorske stemmene som både blir lytta til i denne sammenhengen og som skal snakke tydeligst om utviklingen av engen landsdel.

Hvordan Nord-Norge skal se ut i fremtiden er det landsdelen selv som må stake ut kursen for. Da setter jeg det på spissen med å si «det e ikke Oslo-gryta» som skal legge premissene for utvikling i nord. Det er det befolkningen, næringslivet og landsdelen sjøl som skal.

Vi skal ha handa på rattet når det kommer til dette spørsmålet.

Vi har enda en gang vært samla på våre halvårlige fylkesmøter i LO.

Dette er møter som består av tillitsvalgte fra LOs lokalorganisasjoner og fra forbundene. Et representativt organ som er satt sammen fra de ulike fagforeningene i de nordligste fylkene.

De er valgt på tillit og for å jobbe for sine medlemmers interesser.

Jeg må ha meg frabedt for at jeg blir beskyldt for at jeg later som om at en konsekvensutredning kun er en unnskyldning for kunnskapsinnhenting.

Men jeg blir opprørt på vegne av våre medlemmer når noen skal ta fra dem grunnlaget for å sette mat på bordet til sin familie. Vi kan ikke fase ut olje/gass industrien vår over natta, heller ikke si nei til at vi videre skal opprettholde vår felles velferd.

Så bruker jeg muligens et litt kraftigere språk en de fleste. Jeg ble spurt et enkelt spørsmål på som det bar datt ut av meg «ikke fan», hvem har ikke opplevd det når en er en overengasjert menneske og debattene går?

Om jeg sa «fan» eller om jeg ikke hadde sagt «fan» har ikke noe med saken å gjøre.

Jeg kommer fra Vesterålen det har jeg alltid vært veldig stolt over. Jeg har et frodig og tydelig språk. Lev med det!

Jeg er fullstendig klar over hvilke vedtak som LO i Vesterålen har fatta opp gjennom årene. Muligens du burde sjekka bakgrunnen min først? Så ville du nok sett at jeg har sittet mange år i styret i LO i Vesterålen.

Det er heller ingen hemmelighet at da jeg i 2005 gikk fra å være både tvilende til både olje og konsekvensutredning og over til et ja.

Så må muligens Lundberg ta inn over seg at LO i Vesterålen er de eneste i LO familien i Nordland som sier nei til en konsekvensutredning. Det burde si litt om hva industri fylket Nordland mener.

Jeg vet også hvilke paroler og vedtak som LO i Tromsø har fatta opp gjennom årene.

Nå har du forhåpentligvis fått med deg at jeg kun har uttalt meg i denne saken som leder av LOs fylkeskonferanse i Troms?

At jeg har en rekke andre verv i denne bevegelsen er irrelevant i saken fordi jeg har alltid samme mening i de fora jeg møter i.

Jeg undertrykker heller ikke andres meninger i denne saken. Mitt mandat er vedtaket til LO- kongressen i 2013. Det vedtaket må jeg og resten av det du kaller «LO-toppene» i nord forholde oss til. Det er det vi har fått mandat til å styre etter frem til kongressen i 2017. At dette vedtaket nå forsterkes ute blandet våre medlemmer håper og ber jeg om at du har respekt for.

Vi ber om kunnskap slik at vi kan treffe de rette beslutninger for fremtiden.

En konsekvensutredning skal bidra til at vi kan avveie ulike lokale hensyn. Vi vil ha viten og vitenskap før vi sier ja eller nei til virksomhet utenfor Lo,Ve,Se.

Så vil jeg spør deg om hvordan du mener vi skal finansiere velferden vår og en sterk offentlig sektor i dette landet fremover? Fordi fisk og turisme vil ikke alene kunne bidra til dette.

Jeg er ikke redd for at vi skal kunne leve også i fremtiden av olje/gass med verdens beste teknologi på miljø, samtidig som vi skaper arbeidsplasser basert på verdens beste og reneste mat, energi og opplevelser.

Den nye oljenæringen er en del av dette.

Min jobb som tillitsvalgt er å sørge for at mine medlemmer har en jobb å gå til også i industrien.

Vi ønsker ikke aktivitet for en enhver pris. Men vi ønsker en balansert og god utvikling som gir oss arbeidsplasser innenfor mange næringer. Det er balansen mellom industri, fiskeri, havbruk, reiseliv og en lang rekke andre virksomheter den fremtiden vi her i nord håper på kan skapes!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.