Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi kan ikke godta at kvinner brukes som skjold mot en homofiendtlig familie

Kvinner er ikke bruksgjenstander, og vi kan ikke godta at man bruker kvinner som skjold mot en homofiendtlig familie, slekt eller klan i Norge i 2017.

HOLDNINGSENDRINGER: Gjennom kunnskap og informasjon har vi klart å endre holdningen til homofili og kvinner i store deler av den kristne befolkningen i Norge. Nå må vi tørre å sette ned foten for den systematiske undertrykkingen av kvinner og homofile som foregår i Islams navn. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HOLDNINGSENDRINGER: Gjennom kunnskap og informasjon har vi klart å endre holdningen til homofili og kvinner i store deler av den kristne befolkningen i Norge. Nå må vi tørre å sette ned foten for den systematiske undertrykkingen av kvinner og homofile som foregår i Islams navn. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spaltist

Tonje Gjevjon

er billed- og preformancekunstner.

Siste publiserte innlegg

Det finnes ulike årsaker til hvorfor homofile menn gifter seg med heterofile kvinner og lesbiske kvinner gifter seg med heterofile menn, det er ikke noe nytt fenomen. Flere profilerte politikere og næringstopper fra blant annet svært kristne miljøer har dekket sin homofile legning bak heterofile ekteskap. Noen ganger har den heterofile vært klar over den homofile sin legning og det har vært en gjensidig avtale, andre ganger ikke.

Vi har også forholdene der homofile menn og lesbiske kvinner har giftet seg for å slippe mas og press fra familien. Disse ekteskapene er basert på åpenhet mellom de to partene og er sånn sett uproblematiske.

I dag er det stor grad av åpenhet blant etnisk norske homofile og lesbiske. Er du homofil og lesbisk muslim, er situasjonen oftest en annen.

«Amir» er 18 år og homofil. I en artikkel i Universitas fra i høst, sier «Amir» at han fikk vite av imamen i den lokale moskeen at islam godtar homofile, så lenge han ikke er sammen med en gutt, og holder seg unna gutter han synes er tiltrekkende. Etter å ha fått den beskjeden, var det klart for «Amir» at han kunne være homofil, men bare hvis han giftet seg med en kvinne.

Om du er en homofil mann så forelsker du deg ikke i kvinner. Når 18 år gamle «Amir» søker råd i det muslimske samfunnet om hvordan han skal forholde seg til at han er homofil, er det viktig at imamen som er eldre og lærd har oppdatert kunnskap om homofili og heterofili - og formidler til «Amir» at svært få kvinner ønsker å gifte seg med homofile menn. Om «Amir» ikke ønsker å praktisere sin homofile legning, bør han få råd av imamen om å også avstå fra å leve med en kvinne. For kvinner er ikke bruksgjenstander, og vi kan ikke godta at man bruker kvinner som skjold mot en homofiendtlig familie, slekt eller klan i Norge i 2017.

Sjansene for at «Amir» kommer til å praktisere sin homoseksualitet på sauna eller andre steder der homofile menn møtes er stor, for det finnes mange tiltrekkende homofile muslimske menn, særlig i Oslo. «Amir» er ung og usikker, så han kan få noen år på baken. Kanskje finner han ut at trykket i brystet og andre steder i kroppen blir for stort. Kanskje forelsker han seg og finner ut at han kan leve lykkelig som homofil, selv om han er muslim. Men hva med de som følger imamens råd og gifter seg med en kvinne uten å fortelle henne om sin seksuelle legning?

I æreskulturer er kvinner underordnet mannen, slekten og klanen. Kvinnens egne behov er ikke viktig, hennes seksualitet er uvesentlig. Det samme gjelder homofile og lesbiske. Gjennom kunnskap og informasjon har vi klart å endre holdningen til homofili og kvinner i store deler av den kristne befolkningen i Norge. Nå må vi tørre å sette ned foten for den systematiske undertrykkingen av kvinner og homofile som foregår i Islams navn. Religion er ikke noe man skal kunne gjemme seg bak. Religionsfrihet handler ikke om å få frihet til å praktisere kvinneundertrykkelse, rasisme, sosial kontroll eller homohat.

Kjærlighet er noe av det fineste et menneske kan oppleve. Om Amir skulle gifte seg med en kvinne, fratar han kvinnen muligheten for gjensidig kjærlighet i sin fulle form. Verden er full av homofile og lesbiske muslimer, og livene til svært mange ville blitt så mye bedre om bare flere forsto at det er best for alle om heterofile kvinner lever med heterofile menn, lesbiske med lesbiske og homofile med homofile. På den måten kan alle oppleve gjensidig kjærlighet.