DEBATT

Debatt: Boligpolitikk

Vi kan ikke ha en by hvor bare de rikeste kan bo

Vanlige folk må ha råd til å bo i Oslo. Dette må politikerne sørge for, gjennom en mer sosial og aktiv boligpolitikk. Det er på tide å ta grep.

STOR BYGGEVIRKSOMHET: - Vi kan ikke bygge oss ut av Oslos boligproblem. Prisveksten gjør at vanlige folk med vanlig lønn sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, skriver Kari Elisabeth Kaski (SV) i dette innlegget. Her fra et byggeprosjekt på Løren i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
STOR BYGGEVIRKSOMHET: - Vi kan ikke bygge oss ut av Oslos boligproblem. Prisveksten gjør at vanlige folk med vanlig lønn sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, skriver Kari Elisabeth Kaski (SV) i dette innlegget. Her fra et byggeprosjekt på Løren i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Oslo er blitt en by hvor vanlige folk med vanlig lønn sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. De siste beregningene viser at en sykepleier eller lærer ikke har råd til å kjøpe seg en 35 kvm leilighet i hele åtte av Oslos 15 bydeler. I 2006 var det bare én bydel, i 2016 to bydeler. Utviklingen er ikke positiv.

Boligminister Jan Tore Sanner sitt svar er å bygge flere og billigere boliger. Det er bra at Sanner erkjenner at det er et problem at vanlige folk ikke har råd til å bo i store deler av Oslo, men svaret er ikke tilstrekkelig. Vi kan ikke bygge oss ut av dette.

Det er på tide med en mer helhetlig boligpolitikk som tar inn over seg at boligmarkedet virker urettferdig. Tre grep bør prioriteres:

  • Få ned spekulasjonen gjennom å vri skattesystemet slik at det blir dyrere å eie flere boliger.
  • Innføre ordninger som gjør at folk med normal inntekt, men som ikke har arv eller hjelp fra foreldre, kan få kjøpe bolig, og i tillegg forsterke ordningene for de mest sårbare.
  • Det offentlige må ta en langt mer offensiv rolle for sosial boligbygging.

I dag kan du tjene deg rik på å eie mange boliger. Boligprisene fyres opp av et skattesystem som kraftig favoriserer dem med flest og dyrest bolig. Systemet er overmodent for endring. Mer skatt på eiendom, enten gjennom en nasjonal eiendomsskatt eller en form for fordelsbeskatning kombinert med økt skatt på sekundærbolig, og mindre skatt på inntekt, vil føre til et mer rettferdig og omfordelende skattesystem. Det vil folk flest tjene på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer