Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Boligpolitikk

Vi kan ikke ha en by hvor bare de rikeste kan bo

Vanlige folk må ha råd til å bo i Oslo. Dette må politikerne sørge for, gjennom en mer sosial og aktiv boligpolitikk. Det er på tide å ta grep.

STOR BYGGEVIRKSOMHET: - Vi kan ikke bygge oss ut av Oslos boligproblem. Prisveksten gjør at vanlige folk med vanlig lønn sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, skriver Kari Elisabeth Kaski (SV) i dette innlegget. Her fra et byggeprosjekt på Løren i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
STOR BYGGEVIRKSOMHET: - Vi kan ikke bygge oss ut av Oslos boligproblem. Prisveksten gjør at vanlige folk med vanlig lønn sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, skriver Kari Elisabeth Kaski (SV) i dette innlegget. Her fra et byggeprosjekt på Løren i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo er blitt en by hvor vanlige folk med vanlig lønn sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. De siste beregningene viser at en sykepleier eller lærer ikke har råd til å kjøpe seg en 35 kvm leilighet i hele åtte av Oslos 15 bydeler. I 2006 var det bare én bydel, i 2016 to bydeler. Utviklingen er ikke positiv.

Boligminister Jan Tore Sanner sitt svar er å bygge flere og billigere boliger. Det er bra at Sanner erkjenner at det er et problem at vanlige folk ikke har råd til å bo i store deler av Oslo, men svaret er ikke tilstrekkelig. Vi kan ikke bygge oss ut av dette.

STORTINGSKANDIDAT: Kari Elisabeth Kaski (SV).
STORTINGSKANDIDAT: Kari Elisabeth Kaski (SV). Vis mer

Det er på tide med en mer helhetlig boligpolitikk som tar inn over seg at boligmarkedet virker urettferdig. Tre grep bør prioriteres:

  • Få ned spekulasjonen gjennom å vri skattesystemet slik at det blir dyrere å eie flere boliger.
  • Innføre ordninger som gjør at folk med normal inntekt, men som ikke har arv eller hjelp fra foreldre, kan få kjøpe bolig, og i tillegg forsterke ordningene for de mest sårbare.
  • Det offentlige må ta en langt mer offensiv rolle for sosial boligbygging.

I dag kan du tjene deg rik på å eie mange boliger. Boligprisene fyres opp av et skattesystem som kraftig favoriserer dem med flest og dyrest bolig. Systemet er overmodent for endring. Mer skatt på eiendom, enten gjennom en nasjonal eiendomsskatt eller en form for fordelsbeskatning kombinert med økt skatt på sekundærbolig, og mindre skatt på inntekt, vil føre til et mer rettferdig og omfordelende skattesystem. Det vil folk flest tjene på.

Prisveksten i boligmarkedet skaper en stor forskjell mellom dem som har tilgang til egenkapital og dem som ikke har det. Og med den kraftige prisveksten blir sparing for mange med normal lønn et evighetsprosjekt, til tross for at de ville være i stand til å betjene et lån. Det må bli flere veier inn i boligmarkedet.

Én modell kan være delt eierskap, hvor staten går inn som medeier i en bolig tilsvarende kravet til egenkapital eller lavere. Ved salg får staten, ved Husbanken, tilbake verdien av den andelen staten eier. Slik er ordningen selvfinansierende og ikke mer attraktiv enn finansiering gjennom egenkapital. En annen modell inn i boligmarkedet kan være leie til eie-ordninger. De gir deg muligheten til å starte boligkarrieren på leiemarkedet og gradvis kjøpe deg inn i ditt egne hjem.

Vel så viktig som å bygge flere boliger er det å bygge flere ulike type boliger. I dag er det kommersielle utbyggere som planlegger, bygger og forvalter boligmassen. I stor grad bygges det da for de mer pengesterke delene av markedet.

De private aktørene skal fortsatt ha en stor rolle, men det offentlige både kan og bør ta en større del av både ansvaret og risikoen for å bygge nye boliger. Et offentlig, statlig eller kommunalt, selskap kan kjøpe tomter, utvikle allerede offentlige tomter og bygge boliger for å nå ulike boligformål. Slik får flere boliger, samtidig som det sikrer en variasjon i hvilke boliger som bygges.

Vi kan ikke ha en by hvor bare de rikeste kan bo og alle andre må pendle inn. Folks hus og hjem kan ikke lenger overlates til markedet alene, det er på tide å la boligpolitikken få ta en større plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!