Vi kan ikke ignorere det ideologiske gjørmebadet massemorderen har vokst fram i.

Simen Ekern kommenterer.

Oslo 20110725. Den siktede Anders Behring Breivik fraktes til Politihuset på Grønland fra Oslo Tinghus i denne bilen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
Oslo 20110725. Den siktede Anders Behring Breivik fraktes til Politihuset på Grønland fra Oslo Tinghus i denne bilen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Massemorderen Anders Behring Breivik har flere forbilder, forstår man ved å lese hans groteske og besynderlige klipp-og-lim-manifest. Hans inspirasjonskilder har mange fellestrekk, deriblant det faktum at de alle, i alle fall de som har uttalt seg, fordømmer terroristens handlinger. Det er ikke overraskende, og det er ingen grunn til å tvile på at det er ærlig ment. Det er dessverre heller ikke overraskende at flere av drapsmannens forbilder bruker anledningen til å advare. Ikke mot konsekvensene av hatefulle ytringer, de maner ikke til moderasjon. De er livredde for at «debatten skal knebles».

Bruce Bawer, en innflytelsesrik islamkritiker som er hyppig nevn i manifestet, har kommentert massedrapet både i Wall Street Journal og på sin blogg, der den smakløse tittelen er «En dobbelt tragedie for Norge». «Ikke bare har nesten hundre mennesker mistet livet i en meningsløs massakre, men legitim kritikk av islam har blitt diskreditert ved å bli knyttet til en morderisk drapsmann», forklarer Bawer. Den anonyme Fjordman, hvis tekster utgjør en stor del av terroristens skrift, er også bekymret for at hans prosjekt skal miste legitimitet. «Vi kan ikke slutte å skrive om viktige, men vanskelige temaer», skriver han. «Folk som meg har advart mot økte etniske spenninger i mange år, vi har ikke skapt dem. De er blitt skapt av en voldsom masseinnvandring til vestlige land.» Det er ikke bare blogg-ideologene som legger an dette perspektivet: Et medlem av det italienske regjeringspartiet Lega Nord, Mario Borghezio, uttalte i går at mange av ideene i Breiviks manifest er «meget gode», og at det er innvandring, kombinert med én manns galskap, som førte til massakren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer