DEBATT

Debatt: Arbeidsskader

Vi kan ikke jukse oss til sikkerhet

En byggeplass kan være farlig. Uhell skjer selv om vi gjør alt for å unngå det.

LÆRE FOR Å FOREBYGGE: Statsbygg vil gå i front for å utvikle en felles standard for registrering og statistikkføring av skader. Slik kan vi lære av farlige situasjoner og hendelser som har skjedd og arbeide for en skadefri bygg- og anleggsnæring, skriver innsender. Foto: Shutterstock
LÆRE FOR Å FOREBYGGE: Statsbygg vil gå i front for å utvikle en felles standard for registrering og statistikkføring av skader. Slik kan vi lære av farlige situasjoner og hendelser som har skjedd og arbeide for en skadefri bygg- og anleggsnæring, skriver innsender. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Statsbygg rapporterer vi om høyere skadetall enn gjennomsnittet i bransjen. Det er ikke fordi vi slurver mer, eller er mindre opptatt av sikkerhet og helse, men fordi vi er svært bevisst på viktigheten av rapportering og åpenhet. Hvis vi ikke får vite om uønskede hendelser kan vi heller ikke lære av dem.

I andre deler av byggenæringen ser vi derimot en ukultur der fravær skjules og manipuleres.

Statsbygg har sett eksempler på håndverkere som skader seg og blir satt til kontorarbeid selv om de ikke behersker norsk. Vi har sett at fravær ikke registreres fordi den skadde skulle på ferie dagen etter.

Det er bra med tilrettelegging og arbeidstakere som kommer fort tilbake på jobb. Men motivasjonen for dette kan ikke være å pynte på fraværstallene.

Det kan være ulike årsaker til at skadetallene manipuleres. Noen får krav fra oppdragsgivere om et lavt antall ulykker, andre har interne måltall å forholde seg til. Uansett fører det til underrapportering.

Men når uhell og skader skjules forhindres vi fra å forebygge dem. I ytterste konsekvens kan det føre til farlige situasjoner når arbeidere som burde vært hjemme føler press om å komme på jobb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer