Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Arbeidsskader

Vi kan ikke jukse oss til sikkerhet

En byggeplass kan være farlig. Uhell skjer selv om vi gjør alt for å unngå det.

LÆRE FOR Å FOREBYGGE: Statsbygg vil gå i front for å utvikle en felles standard for registrering og statistikkføring av skader. Slik kan vi lære av farlige situasjoner og hendelser som har skjedd og arbeide for en skadefri bygg- og anleggsnæring, skriver innsender. Foto: Shutterstock
LÆRE FOR Å FOREBYGGE: Statsbygg vil gå i front for å utvikle en felles standard for registrering og statistikkføring av skader. Slik kan vi lære av farlige situasjoner og hendelser som har skjedd og arbeide for en skadefri bygg- og anleggsnæring, skriver innsender. Foto: Shutterstock Vis mer
Meninger

I Statsbygg rapporterer vi om høyere skadetall enn gjennomsnittet i bransjen. Det er ikke fordi vi slurver mer, eller er mindre opptatt av sikkerhet og helse, men fordi vi er svært bevisst på viktigheten av rapportering og åpenhet. Hvis vi ikke får vite om uønskede hendelser kan vi heller ikke lære av dem.

I andre deler av byggenæringen ser vi derimot en ukultur der fravær skjules og manipuleres.

Statsbygg har sett eksempler på håndverkere som skader seg og blir satt til kontorarbeid selv om de ikke behersker norsk. Vi har sett at fravær ikke registreres fordi den skadde skulle på ferie dagen etter.

Det er bra med tilrettelegging og arbeidstakere som kommer fort tilbake på jobb. Men motivasjonen for dette kan ikke være å pynte på fraværstallene.

Det kan være ulike årsaker til at skadetallene manipuleres. Noen får krav fra oppdragsgivere om et lavt antall ulykker, andre har interne måltall å forholde seg til. Uansett fører det til underrapportering.

Men når uhell og skader skjules forhindres vi fra å forebygge dem. I ytterste konsekvens kan det føre til farlige situasjoner når arbeidere som burde vært hjemme føler press om å komme på jobb.

Statsbygg er nå en av initiativtakerne til den nye stiftelsen Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg. Her vil Statsbygg gå i front for å utvikle en felles standard for registrering og statistikkføring av skader. Hovedhensikten i dette arbeidet må være å få vite om farlige situasjoner og hendelser som har skjedd, slik at vi kan lære av dette. Med felles forståelse kan vi nærme oss målet om en skadefri bygg- og anleggsnæring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling