<strong>Vil offentliggjøre avvik:</strong> Alle taushetsbelagte opplysninger skal nå sladdes, slik at enkeltpersoner ikke kan identifiseres og slik at vi kan offentliggjøre avvikene, skriver Fabian Stang og Stian Berger Røsland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vil offentliggjøre avvik: Alle taushetsbelagte opplysninger skal nå sladdes, slik at enkeltpersoner ikke kan identifiseres og slik at vi kan offentliggjøre avvikene, skriver Fabian Stang og Stian Berger Røsland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Vi kan ikke leve med at det skapes et inntrykk av at vi har noe å skjule

Kjære Merete: Vi deler ditt engasjement og mener at Oslo bør være en foregangsby for kvalitet i eldreomsorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Takk for at du har stått på for byens eldre i din tidligere jobb som tilkallingsvikar for Unicare. Takk for at du er engasjert i at byens eldre skal ha et godt tilbud som sikrer den enkeltes integritet og verdighet.

Vi deler ditt engasjement og mener at Oslo bør være en foregangsby for kvalitet i eldreomsorgen. Dette vil vi og Oslo Høyre arbeide for.

Sykehjem drevet av private er et viktig supplement til de kommunen driver selv. Ved å måle oss mot andre forbedrer vi også vår egen drift. Private sykehjem drifter etter de samme kvalitetsstandarder som kommunen. Unicares direktør Tom Tidemann uttaler at «vi bruker nesten ikke midlertidige ansatte og vi ansetter primært folk i hele stillinger. Vi har også gjennomgående bedre og mer kvalifisert bemanning enn det kommunenes minstekrav fastsetter». At Unicare rapporterer om et sykefravær på 5 prosent, mot 12 prosent på våre kommunalt drevne, tyder også på at de ansatte generelt trives godt.

I Oslo tildeler vi ca. 2000 langtidsplasser i året og 8000 korttidsplasser på sykehjem. Oslo har ikke hatt sykehjemskø siden før år 2000, og i 2014 var det i snitt 33 ledige sykehjemsplasser hver dag. Oslo har flere på sykehjem enn andre storbykommuner. Sammenlikner vi Oslo med f.eks. Ap-styrte Trondheim, ser vi at Oslo har flere enerom, flere over 80 år får hjemmetjenester og Oslos eldre får flere legetimer per uke per beboer i sykehjem.

Eldreomsorgen bør bli bedre. I Oslo har mye blitt bedre og vi vil gjøre hverdagen for våre eldre enda bedre. Ingen må lenger bo ufrivillig på tosengsrom, prosjektet «bedre hverdagsliv» vil løfte omsorgen, det satses på nye teknologiske hjelpemidler og vi har utviklet en spesialtilpasset demensomsorg som er i front i Norge. Helsedirektoratets demensbarometer kårer bl. a. Oslo til en av de beste kommunene i landet.

Det er viktig å bygge en kultur for å melde fra om feil og avvik, slik at de kan rettes og vi unngår å gjøre samme feil flere ganger. Dette er viktig for å heve kvaliteten i eldreomsorgen. 6000 avvik fordelt på antall beboere på sykehjem betyr at vi registrerer ca. ½ avvik per bruker per år. Vi kan ikke leve med at det skapes et inntrykk av at vi har noe å skjule. Derfor skal nå alle taushetsbelagte opplysninger sladdes, slik at enkeltpersoner ikke kan identifiseres og slik at vi kan offentliggjøre avvikene. Dette er ikke den eneste informasjonskilden om kvaliteten i omsorgstilbudet til våre eldre. I Oslo kommune har vi lenge dokumentert kvaliteten på tilbudet gjennom bruker- og pårørendeundersøkelser. Dette er offentlig tilgjengelig statistikk, og et viktig styringsverktøy for oss politikere.

Den siste undersøkelsen viser at ni av ti pårørende til sykehjemsbeboere er fornøyde med sykehjemmene i Oslo. 91 prosent svarte «stor grad» eller «svært stor grad». Gjennom mer enn ti år har privatdrevne sykehjem i Oslo vist at de driver eldreomsorg av god kvalitet. Ammerudlunden, som er driftet av Unicare, er for eksempel et av de sykehjemmene som har størst økning i tilfredshet blant pårørende det siste året. Vi registrerer også at hele 89 prosent av brukerne våre mener personalet fra hjemmetjenesten alltid eller som oftest har tid til oppgavene de skal gjøre.

Mye er i ferd med å endre seg i eldreomsorgen. I fremtidens eldreomsorg må vi tenke annerledes enn vi har gjort tidligere. Det handler ikke bare om hvor mye penger man bevilger, men hvordan vi organiserer tjenestene og tilbudet til de eldre, og måten vi tenker om eldre på. Vi vil stå på for å gi eldre i Oslo et enda bedre tilbud. Eldreomsorgen skal baseres på verdighet, selvstendighet og valgfrihet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer