Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Varsling i politiet

Vi kan ikke leve med at tilsatte i politiet ser på at en drapsmann går fri

Politiets Fellesforbund har vedtatt å oppfordre sine medlemmer til å ikke varsle. Dette er et uansvarlig vedtak. 

Uansvarlig: NTL Politiet ville aldri fraråde varsling og vi er uenig med Politiets Fellesforbund. Det er uansvarlig at en fagforening mener at medlemmene ikke må varsle, og det er i strid med etatens samfunnsoppdrag, skriver innleggsforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Uansvarlig: NTL Politiet ville aldri fraråde varsling og vi er uenig med Politiets Fellesforbund. Det er uansvarlig at en fagforening mener at medlemmene ikke må varsle, og det er i strid med etatens samfunnsoppdrag, skriver innleggsforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Vi kan ikke leve med at tilsatte i politiet ser på at feil person blir dømt, at en drapsmann går fri, at kriminelle innen ulike områder får operere fritt. Korrupsjon eller inhabilitet må ikke spenne bein under rettssikkerhet fordi belastningen for varsleren er stor.

LEDER: Carl Marius Michelsen, leder NTL Politiet - Landsforeningen. 
LEDER: Carl Marius Michelsen, leder NTL Politiet - Landsforeningen.  Vis mer

Min erfaring er at antallet potensielle varslingssaker i etaten er større enn det som framkommer i mediebildet. Noen saker kommer aldri fram i lyset på grunn av frykt for represalier eller fordi sakene finner sin løsning gjennom andre kanaler enn varslingsinstituttet, for eksempel ved at tillitsvalgte løfter saken på vegne av sine medlemmer.

Det er ingen tvil om at det å varsle medfører en betydelig belastning for varsleren og i flere tilfeller også for den eller de det varsles om. En del yrkesgrupper, som tilsatte i politi og forsvar og helsepersonell, må likevel kunne forventes å sette samfunnets interesser foran sine egne, personlige interesser.

Å varsle, når det er på sin plass, må derfor være en plikt, ikke bare en rettighet. Politiet har hatt rutiner for varsling, men utfordringen har vært manglende kjennskap til rutinene, og evne eller vilje til å følge dem.

Politiet er i all hovedsak en god arbeidsplass. Men samtidig har politiet en sterk hierarkisk struktur med lange tradisjoner. Dette er betinget av tjenestens karakter. Når tilsatte i etaten sier at det eksisterer en fryktkultur under dette regimet, er det lett som tilsatt og tillitsvalgt å si seg enig i dette. Fryktkulturen er virkelig og følt, men dette må ikke være til hinder for varsling.

Vilkårene for varsling vil bli forverret dersom regjeringens forslag til ny lov om statens ansatte blir vedtatt i Stortinget. I forslaget vil de svekke det individuelle stillingsvernet, både ved å utvide adgangen til oppsigelse og samtidig senke terskelen for å bringe arbeidsforholdet til opphør.

Frykten for at varsling skal gå på jobbsikkerheten løs, vil skremme folk fra å varsle.

I lovforslaget argumenterer departementet for at brudd på lojalitetsplikten skal kvalifisere som vilkår for oppsigelse. Med en utvidet adgang til oppsigelse vil arbeidsgiver ha et større ris bak speilet dersom man har lyst til å ta mannen og ikke ballen.

Vi mener at ytringsfriheten strekker seg langt og at den er viktigere enn en arbeidsgiverdefinert lojalitetsplikt, spesielt i offentlig sektor. Endringene som regjeringen foreslår vil svekke dette.

Politiet har lært mye av de varslingssakene som har gått for langt, som har havnet i media. Nye varslingsrutiner er utarbeidet og er rutiner som kan dempe belastningen for de involverte og fokusere på sak framfor person. Alternative varslingskanaler som skjermer varsleren er eksplisitt nevnt, som å varsle anonymt, til eksternt organ, til kollegaer eller til tillitsvalgte.

NTL Politiet ville aldri fraråde varsling og vi er uenig med Politiets Fellesforbund. Det er uansvarlig at en fagforening mener at medlemmene ikke må varsle, og det er i strid med etatens samfunnsoppdrag.

Vi er tydelige overfor potensielle varslere om at det er en belastning å varsle og at vi, som tillitsvalgte, kan ta den belastningen for dem ved å ta opp saken på deres vegne. Likevel står personer fram og varsler, på egenhånd, både våre medlemmer og medlemmer i andre fagforeninger i politiet. Det gjør meg stolt, stolt over å være tilsatt og tillitsvalgt i politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media