Debatt: Klima og kosthold

Vi kan ikke skamme oss til et sunt kosthold

Det er dårlig nytt for helsa når sunnhetsidealet blir så fullt av begrensninger og alternative fakta at man blir usikker på om maten man har vokst opp med, er bra nok. Men den enkleste løsningen er rett foran oss.

BRA NOK: Folk må få høre at helt vanlig mat faktisk er bra nok, skriver innsenderen. Foto: Frank May / NTB Scanpix
BRA NOK: Folk må få høre at helt vanlig mat faktisk er bra nok, skriver innsenderen. Foto: Frank May / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Selv om folkehelsen i Norge generelt er god, er det fortsatt mye som kan gjøres for at den skal bli enda bedre og for at god helse skal bli jevnere fordelt i befolkningen. Et sunt kosthold spiller en nøkkelrolle her.

Mat kan gi oss så mye. Energi, vitaminer og mineraler. God helse. Fine minner, livskvalitet og sosiale samlingspunkt.

Men også bekymring. Og som vi har sett den siste tiden: skam. Klumpen i magen skyldes ikke lenger favorittmåltidet som venter på å bli fordøyd, men snarere en hard ball av dårlig samvittighet for ting man har spist, og ting man ikke har spist. Det er ikke mye helsebringende ved dette.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) oppgir så mange som 31 prosent at de blir forvirret av alle kostholdsrådene på internett. Og det mest bekymringsfulle av alt: en av fem oppgir at de noen ganger skammer seg etter de har spist.

Mat skal ikke forbindes med skam. At mat som vi er helt avhengig av for å leve, og som kan gi oss så mye glede skal være knyttet til skam, er helt på trynet. Og et kraftig spark i skinnleggen til det forebyggende folkehelsearbeidet.

Mat har blitt vanskelig for folk. Det er utrolig mye støy rundt kosthold både i sosiale og tradisjonelle medier. Dessverre er mange av rådene som florerer verken dokumenterte eller trygge. Likevel appellerer de til oss fordi de er preget av trend, enkle løsninger og løfter om en finere kropp og et sunnere liv. Forvirringen er komplett når disse rådene summeres.

For når den ene overskriften sier at brød og melk gjør deg oppblåst, samtidig som den andre sier at det er sunt, og den tredje sier at du blir tjukk av banan, mens den fjerde sier vi må spise mer frukt og grønt – da er det ikke lett å vite om man gjør riktige matvalg. Krydrer du det hele med klimaskam, har du perfekte vekstvilkår for både usikkerhet, matangst og dårlig helse. Det er lite bærekraftig.

Men det finnes faktisk råd man kan stole på. Råd framsatt av ekte eksperter, og som har dokumentert effekt. Helsemyndighetenes kostråd.

De sier i korte trekk: spis rikelig med frukt og grønnsaker, velg grove kornprodukter, magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk. Begrens mengden rødt- og bearbeidet kjøtt, salt og tilsatt sukker. Dessverre lever få etter disse rådene. Hvis flere hadde fulgt disse hadde det vært store gevinster å hente både for kropp og klima.

Vi trenger en kollektiv dugnad. Folk må få høre at helt vanlig mat faktisk er bra nok. Å trygge folk på dette, framfor å klusse til kostholdet med unødvendige kosttilskudd eller ukritiske begrensninger på maten, er langt mer effektivt enn å bidra til at skammen får slå rot rundt spisebordet. Skam fører oss ingensteds, men vanlig mat kan føre oss langt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.