Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kommuneøkonomi

Vi kan ikke spare oss til fant!

Det er krevende å være helsepersonell i kommunen til vanlig. Nå er det fortvilende. Regjering og Storting må sørge for at kommunenes handlingsrom styrkes framover.

BEMANNINGSNORM: Vi trenger en pasienttilpasset bemanningsnorm. Får vi ikke dette, frykter jeg at kommunale helse- og omsorgstjenester forblir en salderingspost i en stram kommuneøkonomi, skriver innsenderen. Foto; Shutterstock / NTB Scanpix
BEMANNINGSNORM: Vi trenger en pasienttilpasset bemanningsnorm. Får vi ikke dette, frykter jeg at kommunale helse- og omsorgstjenester forblir en salderingspost i en stram kommuneøkonomi, skriver innsenderen. Foto; Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Kai Øivind Brenden
Kai Øivind Brenden Vis mer

Er kutt i en allerede underfinansiert sektor riktig medisin? I Aftenposten varslet Raymond Johansen mulige kutt i flere velferdstjenester. Begrunnelsen er at kommunen opplever «massiv inntektssvikt og økte utgifter på grunn av virusutbruddet». Samtidig har mangel på smittevernutstyr i kommunene vært et gjennomgående tema som Dagbladet blant flere, har satt søkelyset på.

Flere kommuner opplever trolig en tilsvarende økonomisk krevende situasjon som Oslo på grunn av corona-krisen. Det uroer meg når Johansen sier at vi må forvente «reelle kutt i kommunens tilbud til barnehager, eldreomsorg, skole og sosiale tjenester for å få balanse i regnskapet.»

Riksrevisjonen viste i 2016 at norske kommuner ikke hadde styrket helse- og omsorgstjenestene med nødvendig bemanning og kompetanse. Verken til å håndtere oppgavene de overtok fra sykehusene eller økte oppgaver som følge av økt befolkningsvekst og endret demografi.

Corona-krisen har vist at det står dårlig til med helse- og omsorgstjenestene i Kommune-Norge. Ikke har man satset på å styrke kompetanse eller bemanning. Det er krevende å være helsepersonell i kommunen til vanlig. Nå er det fortvilende.

Sykepleiere forteller sterke historier om hvordan pasienter og pårørende har det. De forteller om lange arbeidsdager, frykten for å smitte andre pasienter eller egen familie og om dårlige pasienter som krever mer personell og kompetanse enn de har tilgjengelig.

Det er oppsiktsvekkende om kommuner framover tenker å saldere de kommunale budsjettene med å redusere tilbudet i helse- og omsorgssektoren. En sektor som i utgangspunkter er underfinansiert og mangler personell og kompetanse.

Regjeringen og Stortinget må sørge for at kommunenes handlingsrom styrkes framover. Dersom kutt i en allerede underfinansiert sektor vurderes å være kommunenes utvei for å levere et budsjett i balanse, vitner dette om et behov for strengere styring med kommunale helse- og omsorgstjenester.

Vi trenger blant annet en pasienttilpasset bemanningsnorm. Får vi ikke dette på plass, frykter jeg at kommunale helse- og omsorgstjenester forblir en salderingspost i en stram kommuneøkonomi. Med de konsekvenser dette har for samfunnet og den enkelte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!