ØNSKER SAMARBEID: - Vi har samarbeidet godt i fem år, og våre dører står åpne, skriver innsenderen. Her statsminister Erna Solberg og Knut Arild Hareide under trontaledebatten 4. oktober. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ØNSKER SAMARBEID: - Vi har samarbeidet godt i fem år, og våre dører står åpne, skriver innsenderen. Her statsminister Erna Solberg og Knut Arild Hareide under trontaledebatten 4. oktober. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Debatt: KrF's veivalg

Vi kan ikke stå og se på at Hareide stempler vår politikk som «uanstendig»

For mange velgere vil et slikt regjeringsskifte framstå som overraskende, bare ett år etter et valg.

Meninger

I en kommentar i Dagbladet 18.10 harselerer Geir Ramnefjell med Høyre, og er spesielt kritisk til statsministerens intervju med Dagens Næringsliv 16.10. Han hevder hun bare kommer med politisk spinn.

Bent Høie.
Bent Høie. Vis mer

Men Ernas hovedbudskap i Dagens Næringsliv handler ikke om politisk spinn. Hovedbudskapet hennes var at denne saken ikke bare handler om KrFs veivalg, men også hvilken regjering som skal styre Norge.

Høyre har stor respekt for prosessen i KrF. Men vi må kunne reagere på Knut Arild Hareides beskrivelser av Høyre som parti. Vi kan ikke stå og se på at han stempler vår politikk som «uanstendig» uten å få delta i diskusjonen.

Jeg tror ikke alle har fått med seg at dette kan ende med at Knut Arild Hareide skal samarbeide med Sosialistisk Venstreparti om å kaste en ikke-sosialistisk regjering. For mange velgere vil et slikt regjeringsskifte framstå som overraskende, bare ett år etter et valg.

Poenget med valgkamp er at politikerne forteller velgerne før valget, hva de skal gjøre etter valget. Hareide og Jonas Gahr Støre var i valgkampen i fjor krystallklare på at en stemme på KrF var en stemme for en ikke-sosialistisk regjering. De åpnet ikke for tvil eller tolkning. Da er selvfølgelig det som potensielt kan skje problematisk, og et spørsmål om tillit.

Det har ikke manglet på folk som bevisst feiltolker det Erna sa. Jonas Gahr Støre er mer opptatt av å skape et feilaktig inntrykk av hva hun har sagt, enn å forholde seg til hva denne diskusjonen handler om.

Det er helt klart grunn til å advare mot hvordan folk vil reagere dersom KrF går sammen med SV for å avsette en statsminister som var alle de ikke-sosialistiske partienes statsministerkandidat, og innsette en statsminister som de fleste er enig i tapte valget. Dette skal gjøres uten at det er en politisk sak eller i regjeringens arbeid som er årsaken til skifte.

KrF skal selvfølgelig ta sitt veivalg selv. Men det bør ikke være en overraskelse at Høyre mener at KrF har mest å hente ved forhandle med oss først og se hvilke gjennomslag de kan få. Vi har samarbeidet godt i fem år, og våre dører står åpne.

Vi ønsker et fortsatt samarbeid med KrF om BPA, om å bedre livene til de som sliter med rus og psykisk helse, grensene mot sorteringssamfunnet, om å bedre vilkårene for barnefamiliene og et samfunn som setter grenser for politikk med plass til alle.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.