STEM SMÅTT: Denne gangen er det smartere å satse på et av de mindre partiene, skriver artikkelforfatter. På bildet er partilederne fra de tre største partiene - Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STEM SMÅTT: Denne gangen er det smartere å satse på et av de mindre partiene, skriver artikkelforfatter. På bildet er partilederne fra de tre største partiene - Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Valg 2017:

Vi kan ikke velge puslete og paralyserte politikere når kloden står foran et paradigmeskifte

Ironien er overveldende.

Meninger

Kloden vår, landet vårt, regionene våre står overfor gjennomgripende forandringer av mange slag. Vi star foran et paradigmeskifte. Det burde være nok å nevne miljø og flyktningestrøm. Dyrearter dør ut i et forrykende tempo. Hetebølger, Hurricanes, høyt vann og helvete i Houston. 65.5 millioner mennesker er på flukt på verdensbasis. All time high! Tall fra Flyktninghjelpen viser at halvparten av dem er barn. Nye tider krever nye tankebaner og nye løsninger. Dermed burde vi også få høre politikerne ta i bruk nye talemåter nå rett før valget. Men hva skjer?

Vi ser en gjeng politikere som står og spinner i gamle spor. De kommer ikke av flekken, bare graver seg lenger ned i gjørma.

Vi får ikke de debattene vi fortjener. Opplyste. Gjennomtenkte. Vågale. I en skjebnetid står de der og bruker tida på å rakke ned på hverandre. Eller de sporer av. Eller de vrir seg unna. Samtalene i sandkassa i barnehagen der fireåringen min går er langt mer dynamiske, utforskende, kreative og løsningsorienterte.

Når politikerne først kommer til saken, har de for mange gammelmodige og tannløse løsninger å tilby. Tenk å foreslå å borre etter olje i Lofoten når vi vet det vi vet! Går det an? Hva med Paris-avtalen? Mener de ingenting med ordene sine? Er det bare snikksnakk og yakketiyakk for å holde på posisjonene? Hvor er ryggraden?

Ironien er overveldende. Ved å fortsette overutnyttingen av naturressursene, presser politikerne fram mer av noe de slett ikke vil ha: Flyktninger. Klimaforskningsinstituttet CICERO, skriver mye om dette på nettsidene sine. Og husk at det kan bli svært vanskelig eller umulig for klimaflyktninger å returnere. Kanskje har havet overtatt. Eller ørkenen. I en slik situasjon kappes politikerne om å skryte av hvor få flyktninger de vil slippe inn. Det burde være motsatt. De burde fortelle oss at vi trenger en nasjonal dugnad der alle gode krefter ser på hvor mange vi kan klare å ta imot, og hvordan vi sammen best mulig kan integrere dem, og regne dem som en ressurs.

Å forsøke å late som problemet ikke eksisterer, eller mure det ute, kan fort bli farlig. Trykket vil øke. Hva gjør man med en trykkoker som holder på å eksplodere? Skrur lokket enda hardere til, eller åpner en ventil?

En av favorittbøkene til fireåringen min heter "Det store spørsmålet". Og det store spørsmålet er. Hvorfor er jeg her på jorda? Hva du svarer her, bør avgjøre hva du stemmer ved valget. I boka får ulike stemmer slippe til. Fuglen sier: For å synge sangen din. Soldaten sier. Du er her for å adlyde. Den blinde sier. For å ha tillit. Anda sier. Jeg har virkelig ikke den fjerneste anelse. Døden sier: Du er her for å elske livet. Og moren sier. Du er her fordi jeg er glad i deg. Det virker som politikernes svar er: For å være en brikke i et digert kapitalistisk produksjonsspill. Produser mest mulig, og dø.

De største partiene i Norge har reagert med å bli mer og mer like. Det begynner å bli vanskelig å se forskjell. Det gjør dem pregløse og trege. De snur seg ikke raskt nok i svingene. For i 2017 går det fort. Fortere vil det gå. Vi har ikke råd til å velge akterutseilte politikere en gang til. For mye står på spill.

Denne gangen er det smartere å satse på et av de mindre partiene. Et parti som ikke går på akkord med seg selv og hjertesakene sine. Et parti som ser jakten som viktigere enn makten. Jakten på en bedre klode. For alle. Velg partiet som svarer likest mulig deg på spørsmålet. Hvorfor er jeg her på jorden? Sånn dypest sett.