DEBATT

Debatt: Global oppvarming

Vi kan lære av «Game of Thrones»

Søndag 14. april starter siste sesong av «Game of Thrones». Jeg er er helt sikkert ikke den eneste som gleder meg som en unge.

SISTE SESONG: Det kan trekkes paralleller mellom handlingen i tv-serien «Game of Thrones«» og klimakrisa, mener arttikkelforfatteren. Søndag starter den åttende og siste sesongen med Kit Harrington som Jon Snow.
SISTE SESONG: Det kan trekkes paralleller mellom handlingen i tv-serien «Game of Thrones«» og klimakrisa, mener arttikkelforfatteren. Søndag starter den åttende og siste sesongen med Kit Harrington som Jon Snow. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er slående hvor mange paralleller som kan trekkes mellom klimakrisa menneskeheten står ovenfor og vanskelighetene med å samle de ulike husene som saboterer hverandre i Westeros mot sin felles livstruende fiende, The White Walkers.

I sesong 5 drar Jon Snow på et farefullt besøk for å overtale The Wildlings om at de ikke lenger er hverandres største fiende, men bør stå styrket i fellesskapet mot den nye trusselen. Forhandlingene er kanskje vellykket fordi førstnevnte er et nomadisk folk, som har vært ute en vinternatt i skogen. De har sett konseptet White Walkers med egne øyne og følt redselen på kroppen. De vet at om man ignorerer dem over tid, vil flokken øke i omfang.

På samme måte vet vi klimaendringene vil bli vanskeligere og vanskeligere å håndtere, jo lenger vi venter med å legge om energisystemene våre. Slik flokken med krigende døde mennesker vokser eksponensielt og til slutt bli en uhåndterbar størrelse, har global oppvarming det man kaller «tipping points». Altså hendelser som skyldes temperaturøkning som vil føre til enda mer temperaturøkning. For eksempel når grønlandsisen smelter og mer sollys absorberes av havet i stedet for å reflekteres av isen.

Slik vi ikke kan se isen smelte fra hjemmene våre, kan heller ikke The Lannisters se The White Walkers i skogen. De må stole relativt blindt på de som sier at de vil utgjøre en større trussel for deres maktposisjon og rikdom enn for eksempel ekstreme religiøse krefter.

Sparrows er i gatene, the White Walkers er et fjernt problem. Cersei har av sin far blitt opplært i å beskytte sin egen familie og har ikke engang en tanke til overs for The Dragon Queen, som på sin side bruker tiden på å bygge et robust statsapparat, samtidig som hun oppdrar flammemaskiner, The White Walkers største frykt (om de kunne følt frykt). Vi må bli mer som Daenerys Targaryen og mindre som Cersei Lannister.

Som de ulike familiene i Westeros må legge fra seg sin uendelige og utrettelige konkurranse med hverandre, må også landene i verden legge fra seg sitt behov for å vokse hver for seg. Slik husene må forene sine krefter mot The White Walkers, må også vi se forbi landegrenser og droppe eksportoverskudd som vårt fremste mål. For at klimaendringene - som innebærer matmangel og ustabile liv for alle mennesker - skal motarbeides, kan vi ikke fortsette med å la økonomisk konkurranse mellom stater komme i veien for å ta grep. Da ender vi opp som Tywin Lannister, som tror rikdom kan redde ham fra enhver situasjon, men ender opp som forhatt av sine egne etterkommere.

Slik The White Walkers ble skapt for å løse et problem, har også CO2-intensiv produksjon sin historiske plass. I vår tid har vår smarteste oppfinnelse blitt vår største fiende. Det er nytteløst å klandre The Children eller oljebransjen for at de møtte behovene i sin samtid, men slik førstnevnte bruker sin kunnskap om The White Walkers til å utrydde dem, må også fossilprodusenter se sitt snitt til å hjelpe til med å utfase seg selv.

Tyrion Lannister er raus og smart nok til å oppsøke fremmede krefter fordi han vet det er den eneste sjansen for at alle vinner over tid. The Dragon Queen er bestemt nok til å se en forbannelse ta tak i en av sine statsmenn og kommandere ham til å finne en kur. Slik må også vi legge ned stridsøksen og finne den umulige motkuren mot global oppvarming.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer