Vi kan lære av Sira Myhre

Jeg har alltid avslått fra å stå som privat eksempel i miljøspørsmål.

BEDRE LEVEKÅR: Verdens befolkning er bedre utdannet og har bedre helse enn noen gang, som disse jentene på feire i Shandong i Kina.  Det moderne har skapt framgangen, ikke noe rop om å komme tilbake til Folkemuseet, skriver Erik Solheim. Foto: AFP/Scanpix
BEDRE LEVEKÅR: Verdens befolkning er bedre utdannet og har bedre helse enn noen gang, som disse jentene på feire i Shandong i Kina. Det moderne har skapt framgangen, ikke noe rop om å komme tilbake til Folkemuseet, skriver Erik Solheim. Foto: AFP/ScanpixVis mer

|||MILJØ: Aslak Sira Myhre har startet en forfriskende debatt om norsk miljøbevegelse. Dagbladet har fulgt godt opp med innsiktsfulle artikler. Miljøbevegelsen har heldigvis klart å svare uten å gå rett i skyttergravene.
 
Men Sira Myhre er altfor pessimistisk. Bare for et år siden hevdet han at det var umulig å forene markaloven med moderne idrett. Denne uka har jeg hatt gleden av å gjøre hans pessimisme til skamme. Det blir nå fullt snowboard-VM med både slopestyle og super-halfpipe, alt dette innenfor markaloven.
 
Legg av deg pessimismen og redselen for suksess, Aslak!
 
DU SIER AT sur nedbør og ozonlaget er tatt av kartet. Men det er jo fordi problemet nærmest er løst. Akkurat som at ingen lenger krever full barnehagedekning. Suksessen skyldes kombinasjonen av miljøbevegelsens engasjement og framsynte politikere. Det var helt sikkert noen som overdrev i kampens hete, men la oss feire seirene! Da Barack Obama var i Oslo, fortalte han oss hvordan kampen mot sur nedbør var vunnet i USA. Det gjorde ham optimistisk i klimakampen.
 
SIRA MYHRE er redd for moralisme. Det er en frykt jeg deler. Det er lett å peke på moralistiske innslag blant norske miljøaktivister. Vi ønsker lett at andre skal ha samme livsstil som oss selv. Derfor har jeg alltid avslått å stå fram som et privat eksempel for folk i miljøspørsmål, og heller konsentrert kraften om naturmangfoldlov, regnskogvern og klimatiltak. Men vi risikerer at dette blir tiltak som er fjerne for folk, som ikke synes i dagliglivet eller skaper diskusjon over kaffekoppen på nærsenteret.

Han er også er redd for at miljøbevegelsen skal bli antimodernistisk. Ja, det er lett å finne folk som mener alt var bedre før, da var det verken mobbing eller vold, alle var snille mot hverandre og hadde god tid. Jeg tror ikke ett sekund på dette. Vi er nå den lykkeligste generasjonen i det lykkeligste land som noen sinne har eksistert. For kloden som helhet er dette enda sannere. Gjennomsnittsinnbyggeren er høyere, tjukkere, bedre utdannet og har bedre helse enn noen gang. Da jeg ble født var gjennomsnittlig levealder 46 år, i dag er den nesten 70.

All miljøtankegang må baseres på at alle mennesker skal ta del i denne utviklingen. Det er det moderne som har skapt framgangen, ikke noe rop om å komme tilbake til Folkemuseet. De aller fleste vil ta vare på gamle hus, men de færreste av oss vil bo der.
 
SELV OM HAN bruker store ord og slår i flere retninger, tror jeg Sira Myhre er en mann som vil norsk miljøbevegelse vel. I Aslaks gamle språkbruk: vi snakker ikke om en motsetning mellom folket og fienden, men om en motsetning innen folket. Miljøbevegelsen bør ikke sky utfordringene fra Sira Myhre. Vi bør lære av arbeiderbevegelsen og se på oss selv som en bevegelse som skritt for skritt forandrer samfunnet, ikke en livsstilsbevegelse.
 
Samspillet mellom miljøbevegelsen og mediene gjør at miljøbevegelsen ofte virker negativ. Hvis seks av sju miljøorganisasjoner støtter et forslag fra regjeringen vil mediene gå til den ene som er imot. Hvis alle sju er imot, går mediene til den som skriker høyest. Det fører til en intern konkurranse om hvem som bruker de sterkeste ordene. Over tid framstår man lett som negativ og ikke særlig likandes.

MILJØBEVEGELSEN bør vurdere hvordan den kan utnytte nordmenns kjærlighet til naturen. Klarer vi å trekke på folks naturglede, vil vi nå mye lenger ut. Kameratene til Sira Myhres far på Aker Kværner kan være fluefiskere eller turløpere på fritida. De bør nås med en utstrakt hånd og et budskap om å kombinere økonomisk framgang med vern av norsk natur.