Vi kan leve med usikkerheten

- Spørsmålet om tilregnelighet er viktig for at rettsprosessen skal bli gjennomført på en rettferdig måte. Men det er ikke nødvendig for at vi skal forstå det terrorangrepet som rammet oss.

FORSTÅ: Den første sannheten er at selv om Breivik er psykotisk, må vi forstå ideene han tror på for å forstå angrepet han utførte. AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN
FORSTÅ: Den første sannheten er at selv om Breivik er psykotisk, må vi forstå ideene han tror på for å forstå angrepet han utførte. AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at spørsmålet om Anders Behring Breivik er psykotisk, og dermed utilregnelig, er nøkkelen vi trenger for å forstå terrorangrepet han utførte 22. juli 2011. Var det bare en gal manns verk, eller et naturlig resultat av høyresidens innvandringsretorikk? Begge deler er feil, og vi kan leve med usikkerheten.

Det er nemlig to sannheter den første rettspsykiatriske vurderingen ikke rokket ved, og som neppe vil bli det av den andre vurderingen heller, når den kommer.

Den første sannheten er at selv om Breivik er psykotisk, må vi forstå ideene han tror på for å forstå angrepet han utførte. Mange av disse ideene har han hentet fra anti-islamske skribenter på høyresiden. Det er ikke tilfeldig at Breivik frykter en muslimsk maktovertagelse, og at han betrakter Arbeiderpartiet og mediene som forrædere. Andre nordmenn har den samme frykten, og de samme fiendene. Over det siste tiåret har de bygget opp et alternativt verdensbilde hvor borgerkrig og sharia er like om hjørnet. Dette verdensbildet har Breivik hentet mye fra.

En norsk leser av bloggen min fortalte meg en gang at Vesten enkelt kunne løse trusselen fra islamistiske terrorister ved å true med å bruke atombomber mot Mekka og Medina. Og sommeren 2010 klaget en deltager på Hegnar Onlines diskusjonsforum over hvordan «utøyet på Utøya er opplært til å hylle landssvik.» Dette er marginale tanker, men hvis du ikke forstår hvordan marginale nordmenn føler seg inneklemt mellom fremmede fanatikere på den ene siden og hjemlige forrædere på den andre, så vil du aldri forstå terrorangrepet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer