Vi kan markere advent ved å sende enslige barn til Afghanistan

«Skrekknatta» truer rettssikkerheten.

HER SITTER 62 UNGE ASYLSØKERE: På utlendingsinernatet på Trandum, her ved et tidligere besøk fra ansvarlig statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Dan P. Neegaard
HER SITTER 62 UNGE ASYLSØKERE: På utlendingsinernatet på Trandum, her ved et tidligere besøk fra ansvarlig statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Dan P. NeegaardVis mer
Kommentar

«Skrekknatta» er natt til 15. november blitt kalt. 73 afghanere ble pågrepet og fortalt at de hadde fått endelig avslag på asylsøknadene sine. 62 av dem ble sendt direkte til Trandum. Mange av dem har fram til avslaget blitt ansett som barn.

Seksåringen min har ventet på dagen i dag lenge. Hele familien var forventningsfulle da vi åpnet kalendere i dag tidlig. Adventstida er årets kanskje koseligste tid.

Stemningen i den nedlagte militærkansernen der Politiets utlendingsenhet siden 2004 har fengslet utlendinger som skal sendes ut av landet er naturlig nok annerledes. Der sitter nå 62 livredde unge menn. Lørdag deporteres den første delen av gruppa, de andre har fått utreisedatoer 5. og 12. desember.

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er både usikker og verre enn for kort tid siden, men andelen innvilgede asylsøknader har sunket fra 82 til 26 prosent for afghanere i Norge det siste året. Også EU ønsker nå å returnere dit.

En aksjon som «skrekknatta» sender tydelige signaler til asylsøkere i mottak: Har du ikke rett til opphold, sender vi deg ut av landet. Men vi bør ikke sende våre prinsipper om rettssikkerhet samme vei.

Svært mange av de fengslede afghanerne oppgir selv å være mindreårige. De har hatt rett til verge og opphold, før alderstester nå blir brukt som begrunnelse i avslagene deres. Disse testene har møtt så sterk faglig kritikk at Folkehelseinstituttet så langt har nektet å overta ansvaret for dem, og i ett tilfelle grep barnevernet inn og tok omsorgen for en gutt fra UDI. De hadde bestemt at han var 25 år, stikk i strid med fastlegen og andre fagpersoners vurdering. En aldersbestemmelse kan i seg selv ikke ankes, men advokat Jostein Løken har nå saksøkt staten for testingen på vegne av tre av afghanerne.

Mange andre har anket fengslingssakene sine, både med begrunnelse i den såkalte «unndragelsesfaren», frykten for at de skal rømme, og hvordan retten legger aldersundersøkelsene til grunn for frihetsberøvelse. Flere av afghanerne er blitt anslått å være mindreårige av både skoler og UDI-ansatte, før de omdiskuterte alderstestene har ment å vise noe annet.

En av de unge mennene forsøkte å ta sitt eget liv i forbindelse med fengslingsmøtet. Han oppgir selv at han er 17 år, men alderstester mener han er eldre. For flere av asylsøkerne blir resultatet av alderstestene ansett som skjerpende i avslaget, fordi de skal ha løyet i søknadene sine.

Fordi asylsøkerne ikke hadde fått beskjed om de endelige avslagene fra Utlendingsnemda før de ble hentet for deportasjon, mistet de også muligheten til å returnere frivillig med økonomisk støtte. Fengslingsmøtene varte helt ned i ti minutter per person.

Lørdag står vi i fare for å sende enslige mindreårige alene til det krigsherjede landet. Jeg skal bake pepperkaker med familien.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.