KOMMENTARER

Vi kan markere advent ved å sende enslige barn til Afghanistan

«Skrekknatta» truer rettssikkerheten.

HER SITTER 62 UNGE ASYLSØKERE: På utlendingsinernatet på Trandum, her ved et tidligere besøk fra ansvarlig statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Dan P. Neegaard
HER SITTER 62 UNGE ASYLSØKERE: På utlendingsinernatet på Trandum, her ved et tidligere besøk fra ansvarlig statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Dan P. Neegaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Skrekknatta» er natt til 15. november blitt kalt. 73 afghanere ble pågrepet og fortalt at de hadde fått endelig avslag på asylsøknadene sine. 62 av dem ble sendt direkte til Trandum. Mange av dem har fram til avslaget blitt ansett som barn.

Seksåringen min har ventet på dagen i dag lenge. Hele familien var forventningsfulle da vi åpnet kalendere i dag tidlig. Adventstida er årets kanskje koseligste tid.

Stemningen i den nedlagte militærkansernen der Politiets utlendingsenhet siden 2004 har fengslet utlendinger som skal sendes ut av landet er naturlig nok annerledes. Der sitter nå 62 livredde unge menn. Lørdag deporteres den første delen av gruppa, de andre har fått utreisedatoer 5. og 12. desember.

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er både usikker og verre enn for kort tid siden, men andelen innvilgede asylsøknader har sunket fra 82 til 26 prosent for afghanere i Norge det siste året. Også EU ønsker nå å returnere dit.

En aksjon som «skrekknatta» sender tydelige signaler til asylsøkere i mottak: Har du ikke rett til opphold, sender vi deg ut av landet. Men vi bør ikke sende våre prinsipper om rettssikkerhet samme vei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer