STYRKES:  I 2010 var Gunvor Hals tilbake som kanalvert i NRK etter sju års pause. I søsterkanalen SVT i Sverige er «hallodamene» nå blitt fjernet.  - I NRK er det en økende satsing på jobben vi gjør med å informere og promotere hele NRKs tilbud, sier Hals. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STYRKES: I 2010 var Gunvor Hals tilbake som kanalvert i NRK etter sju års pause. I søsterkanalen SVT i Sverige er «hallodamene» nå blitt fjernet. - I NRK er det en økende satsing på jobben vi gjør med å informere og promotere hele NRKs tilbud, sier Hals. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Vi kan med en kort henvisning flytte 300 000 seere eller få nettsider til å bryte sammen

«Hallodamene» blir stadig viktigere i NRK.

(Dagbladet): Det svenske folk har rast etter at det for ei uke siden ble kjent at Sveriges Television (SVT) fjerner sine programverter. Forrige søndag takket Justine Kirk (45) for seg i det som var den siste TV-sendinga med «hallodame».

Fra nå av skal ikke kanalvertene være synlige i bildet mellom programmene, men erstattes av en stemme. NRKs verter stiller seg uforstående til endringen hos söta bror.

- Vi kan med en kort henvisning flytte 300000 seere eller få nettsider på nrk.no til å bryte sammen på grunn av stor pågang, sier Gunvor Hals (58), som har jobbet i NRK siden 1983.

I 2009 ble NRKs «hallodamer» kåret til kulturminne.
Vil effektivisere Kommunikasjonsdirektør i SVT, Helga Baagøe, forteller at «hallåene», som de kalles på svensk, ble fjernet fra søsterkanalen SVT 2 allerede for sju år siden, og at hun derfor føler seg trygg på endringene.

-  Vi har sett at mange forlater kanalen idet rulleteksten begynner. Vi ønsker å effektivisere sendingene, og mener vi kan gjøre det ved at hallåene nå går inn med bare stemmen. Den kan legges over stillbilder eller rulleteksten, sier Baagøe til Dagbladet.

DEN GANG DA:  Her er programannonsør Lille Graah i NRK i 1950 med manus og mikrofon. Foto:  NTB / Scanpix
DEN GANG DA: Her er programannonsør Lille Graah i NRK i 1950 med manus og mikrofon. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Kanalvertene Hals og Yasmin Syed forteller at NRK ikke har planer om å ta hallodamene av skjermen. I stedet skal deres posisjon og funksjon videreutvikles og styrkes i framtida.

- I NRK er det en økende satsing på jobben vi gjør med å informere og promotere hele NRKs tilbud. Vi har en stadig større bevissthet om hva vi formidler, i tillegg til et enda nærmere samarbeid med promoavdelingen, sier Hals.

- Studiogjester TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, forteller at kanalvertene er svært viktig for å gi en menneskelig kontakt med publikum, og at deres jobb er uvurderlig for å annonsere ekstrasendinger, omlegginger og tilbud.

- Kanalvertene har vi hatt på skjermen i alle år, så budsjettmessig er det ingen store endringer. Vi har en langtidsplan om å fortsette med kanalvertene og det er viktig for oss å ha kjente og gode folk på skjermen. Det mener vi er en god investering, sier Helsingen.

Bjørn Johan Rief har jobbet som kanalvert i 12 år, og mener de kjente ansiktene er med på å styrke merkevaren NRK. Han forteller om de nye endringene som nå står for tur.

- Vår rolle vil bli mer spisset, det blir mer helhetlig og gjennomtenkt. Seeren vil både se og høre oss i framtida, og vi vil se endringer i løpet av et par måneder, sier Rief.

Han forteller at jobben har forandret seg vesentlig med åra. I begynnelsen var kanalverten en ren presentatør, mens de nå utfører et selvstending journalistisk arbeid.

- Det blir en ny studioløsning, hvor det blir lettere å gjøre andre typer annonseringer, som for eksempel å ha gjester i studio. Kanalvertene er viktige fordi vi på mange måter ser på TV sammen med seeren, gjerne de eldre, og kommer inn i stua til folk, sier han.

Seerkontakt Ingvild Helljesen har også jobbet som kanalvert i mange år. Hun forteller at de alltid går direkte på lufta for å ha oppdatert informasjon til enhver tid.

Ofte blir hun kontaktet av seerne.

BLIR OFTE KONTAKTET:  Kanalvert i NRK, Ingvild Helljesen.

Foto: Tore Sandberg /  Dagbladet
BLIR OFTE KONTAKTET: Kanalvert i NRK, Ingvild Helljesen. Foto: Tore Sandberg / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan bli stoppet på gata eller få hilsninger tilsendt. Også heia-hilsninger. Mange føler nok at de kjenner meg. Det er hyggelige tilbakemeldinger, som jeg setter stor pris på, sier Helljesen.

KANALVERT I NRK:  Yasmin Syed forteller at NRK ikke har noen planer om å ta «hallodamene» av skjermen, slik de har gjort i SVT.
KANALVERT I NRK: Yasmin Syed forteller at NRK ikke har noen planer om å ta «hallodamene» av skjermen, slik de har gjort i SVT. Vis mer