Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Båtflyktningene

Vi kan redde liv, men gjør det motsatte

Vi vet hva som redder liv, og det er betenkelig, og potensielt ulovlig, at EU fører en politikk som fører til det motsatte.

FARLIGST I VERDEN: Ifølge Missing Refugee Project er flyktningeruta over Middelhavet nå den farligste i verden, skriver innsenderen. Minst 28 personer druknet like utenfor Lampedusas kyst for to uker siden. Synet som møtte dykkerne var hjerteskjærende. Foto: Guardia Costiera / Afp / Scanpix
FARLIGST I VERDEN: Ifølge Missing Refugee Project er flyktningeruta over Middelhavet nå den farligste i verden, skriver innsenderen. Minst 28 personer druknet like utenfor Lampedusas kyst for to uker siden. Synet som møtte dykkerne var hjerteskjærende. Foto: Guardia Costiera / Afp / Scanpix Vis mer
Meninger

Talskvinne for FNs høykommissær for Flyktninger, Carlotta Sami, ble i juni bedt om å uttale seg om mangelen på redningsskip og den økende dødsraten i Middelhavet.

– Hvis vi ikke iverksetter tiltak snart, vil Middelhavet være et hav av blod, svarte hun.

Siden 2015 har 16.202 mennesker druknet i Middelhavet. Forrige lørdag publiserte Dagbladet bildet av en av disse menneskene, druknet på havets bunn utenfor Lampedusa. Lar vi dette virkelig synke inn?

GRUSOMT SYN: Like utenfor den italienske øya Lampedusa gikk en båt med rundt 50 mennesker ned. Dykkere fant en rekke døde mennesker, deriblant en mor som holdt rundt sin baby da de druknet. Foto/video: Guardia Costiera / Afp / Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

Under normale omstendighet ville et slikt bilde vekket giverglede og engasjement. Fra forskning på altruisme vet vi at når hjelpeorganisasjoner viser bilder av enkeltskjebner som er offer for en humanitær krise, er givergleden høy. Vi vet også at når ofre blir presentert som offer for samme krise, synker giverviljen betraktelig.

Akkurat i dette tilfellet er dette helt greit. Akkurat i dette tilfellet vil jeg at du skal se dette ene barnet som har druknet på flukt over Middelhavet. Dette er dødsraten Sami uttalte seg om i praksis. FN og IOM melder om at den er høyere enn noensinne. Ifølge Missing Refugee Project er ruten over Middelhavet pr. i dag den farligste flyktningeruta i verden. Halvparten av alle som er døde eller forsvunnet på flukt i 2019, har gjort et forsøk på å krysse Middelhavet.

Likevel vil høyresiden fortelle en annen historie. Ifølge dem fører ikke tilstedeværelsen av redningsskip i Middelhavet primært til at mennesker ikke drukner – høyresiden hevder at tilstedeværelsen av redningsskip motiverer flyktninger til å reise, og at vi ved å fjerne de private redningsskipene, fjerner motivasjonen.

Denne praksisen kan få rettslige konsekvenser. I juni ble EU stilt for den Internasjonale straffedommen i Haag for brudd på menneskerettighetene. I anklagen hevder de to ekspertene på internasjonal rett, at politikken EU har ført siden 2014 for å håndtere flyktningkrisen, «har hatt som intensjon å ofre menneskeliv, med den hensikt å demotivere andre i liknende situasjon fra å søke trygghet i Europa».

Utfallet av søksmålet er ennå ikke klart, og inntil videre blir politikken som har krevd flere tusen menneskeliv stille akseptert.

Selv om høyresidens politikk bevislig har kostet menneskeliv, er det ingen grunn til å tro at akkurat dette barnet som ble avbildet i Dagbladet kunne vært reddet. Uavhengig av hvor mange redningsskip som hadde vært ute på Middelhavet, hadde ikke antall druknede blitt redusert til null. Til det er det altfor mange ukontrollerbare faktorer som spiller inn.

Det er likevel en del faktorer vi kan påvirke. Vi vet hva som redder liv, og det er betenkelig, og potensielt ulovlig, at EU fører en politikk som fører til det motsatte.

Hver dag drukner det barn i Middelhavet. Apatien er til å ta og føle på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media