LEDER

Coronaviruset:

Vi kan skrote coronaloven

Når det nå har gått en måned er det på tide at Stortinget tar tilbake kontrollen de ga fra seg.

CORONALOVEN: Statsminister Erna Solberg og regjeringen har fått videre fullmakter under coronaloven. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
CORONALOVEN: Statsminister Erna Solberg og regjeringen har fått videre fullmakter under coronaloven. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I løpet av noen hektiske dager i midten av mars snekret regjeringen sammen en fullmaktslov, den såkalte coronaloven. Den ville gi vide fullmakter til regjeringen, og i praksis sette rettsstaten til side. Tidsvinduet sto nesten vidåpent - tanken var først at coronaloven skulle ha en varighet på nesten to år. Forslaget ble slått kontant til bakken av jusprofessorer og møtte stadig mer kritikk i media. Stortinget, som først var positive til omfanget og varigheten, snudde i løpet av en knapp uke. Loven som ble vedtatt hadde klare begrensninger, og skulle bare vare en måned.

Selv med denne innrammingen, har loven vist seg unødvendig. Når det nå har gått en måned er det på tide at Stortinget tar tilbake kontrollen de ga fra seg.

RASER: 22 svenske forskere går hardt ut mot egen regjering for Sveriges håndtering av coronaviruset. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Expressen / Dagbladet TV Vis mer

Regjeringen har kjørt et lite titalls saker gjennom under coronalov-paraplyen, men Stortinget har på samme tid vært hurtigarbeidende og effektive. Partiene har jobbet seg gjennom omfattende krisepakker på bare en ukes varsel. Det er ikke bare regjeringen som har evne til å jobbe hardt under en krise. Stortinget har vist at det er fullt i stand til å opprettholde sin funksjon selv i en krisetid.

Coronaloven kom på plass i en periode hvor det hersket stor usikkerhet. Skolene var nettopp stengt, smitteveksten uklar og regjeringen snekret sammen økonomiske redningspakker for folk flest og bedrifter som ikke hadde oversikt over hvordan epidemien ville ramme dem.

Nå skal landet gradvis åpnes, under den grunnleggende forutsetning at smittespredningen fortsatt må bekjempes med ulike tiltak og under stort personlig ansvar hos hver enkelt av oss. Vi er kommet inn en ny fase. Den kan ikke kalles normal, men det er en ny normalitet som vil kunne vare ganske lenge. I en slik situasjon må landets demokratiske system fungere som normalt. Hvis ikke kunne Stortinget like gjerne sagt ja til to års varighet på coronaloven i første omgang.

Dagen denne loven ble vedtatt for en måned siden, skrev vi at «demokrati og rettsstat ikke er hindre for handling.» Det har det norske samfunnet bevist i løpet av den korte måneden som har gått.

Hvis denne loven nå skulle blir utvidet med en ny måned, er det dessuten vanskelig å se hvilke prinsipielle argumenter som vil endre seg i løpet av den tida. Coronaloven må skrotes nå, ved første mulighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer