LEDER

Coronaviruset:

Vi kan skrote coronaloven

Når det nå har gått en måned er det på tide at Stortinget tar tilbake kontrollen de ga fra seg.

CORONALOVEN: Statsminister Erna Solberg og regjeringen har fått videre fullmakter under coronaloven. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
CORONALOVEN: Statsminister Erna Solberg og regjeringen har fått videre fullmakter under coronaloven. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I løpet av noen hektiske dager i midten av mars snekret regjeringen sammen en fullmaktslov, den såkalte coronaloven. Den ville gi vide fullmakter til regjeringen, og i praksis sette rettsstaten til side. Tidsvinduet sto nesten vidåpent - tanken var først at coronaloven skulle ha en varighet på nesten to år. Forslaget ble slått kontant til bakken av jusprofessorer og møtte stadig mer kritikk i media. Stortinget, som først var positive til omfanget og varigheten, snudde i løpet av en knapp uke. Loven som ble vedtatt hadde klare begrensninger, og skulle bare vare en måned.

Selv med denne innrammingen, har loven vist seg unødvendig. Når det nå har gått en måned er det på tide at Stortinget tar tilbake kontrollen de ga fra seg.

Regjeringen har kjørt et lite titalls saker gjennom under coronalov-paraplyen, men Stortinget har på samme tid vært hurtigarbeidende og effektive. Partiene har jobbet seg gjennom omfattende krisepakker på bare en ukes varsel. Det er ikke bare regjeringen som har evne til å jobbe hardt under en krise. Stortinget har vist at det er fullt i stand til å opprettholde sin funksjon selv i en krisetid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer