Debatt: TV-aksjonen

Vi kan være med på å redde liv og lindre lidelser

Gjennom årets TV-aksjon skal Røde Kors sørge for livsviktig hjelp til mennesker som lider under kriger og konflikter.

Bistandshjelp: Røde Kors har gjennom Røde Halvmåne i Syria over 10
000 frivillige som gjennom midler fra TV-aksjonen vil få opplæring og utstyr, skriver den tidligere statsministeren. George Ourfalian / AFP Photo / NTB scanpix.
Bistandshjelp: Røde Kors har gjennom Røde Halvmåne i Syria over 10 000 frivillige som gjennom midler fra TV-aksjonen vil få opplæring og utstyr, skriver den tidligere statsministeren. George Ourfalian / AFP Photo / NTB scanpix.Vis mer
Meninger
Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret og tidligere statsminister.
Kjell Magne Bondevik, leder av Oslosenteret og tidligere statsminister. Vis mer

Verden har blitt et bedre sted å bo. Flere har fått tilgang til rent vann, flere er løftet ut av ekstrem fattigdom og barnedødeligheten har gått ned for å nevne noe. Men tross den positive utviklingen rammes likevel flere av krig og konflikt. Syria er i dag det verste eksempelet.

Derfor gir det mening at vi gjennom Norges største dugnad, TV-aksjonen, skal ta årets viktigste søndagstur 23. oktober; ringe på hos kjente og ukjente, fylle bøssene og bidra til å sikre hjelp til mennesker som er blitt ofre for krig og konflikt i Syria og mange andre land.

I år går pengene til Røde Kors sitt arbeid. Gjennom TV-aksjonen skal mer enn to millioner mennesker få livsviktig hjelp.

Før krigen i Syria brøt ut, virket verden som et bedre sted. Jeg mintes færre grusomme bilder av lidende barn. Færre historier om desperate mennesker på flukt. Og færre nyhetssaker om mennesker rammet av krigshandlinger. Det lå et håp i luften etter den «arabiske våren».

Men våren ble til «høst» og «vinter», og i Syria fikk vi en blodig borgerkrig.

I dag får vi sterke inntrykk av hvor galt det går. Borgerkrigen og den manglende politiske evnen på høyeste internasjonale nivå påfører daglig uskyldige mennesker ekstreme lidelser. Etter over fem år med krig er 13,5 millioner mennesker i landet avhengig av nødhjelp for å overleve.

Nesten fem millioner syrere er drevet på flukt, og enda flere flykter innad i landet.

Nylig kunne vi lese om det målrettede angrepet mot en konvoi som fraktet nødhjelp til 78.000 mennesker i Syria.

Det rammet de som ikke fikk den hjelpen de sårt trengte, og det rammet flere hjelpearbeidere som ble drept.

Ord som humanitær krise, sivile, uskyldige ofre, tilgang og bistand kan oppleves nokså innholdsløst av oss som lever fjernt fra krigens daglige brutalitet.

Men dette handler om mennesker som blir drept og mennesker som vil dø om vi ikke sørger for hjelp nå.

Røde Kors har gjennom Røde Halvmåne i Syria over 10.000 frivillige, som gjennom midler fra TV-aksjonen vil få opplæring og utstyr. Pengene går således til livsviktig hjelp til blant annet over 600.000 mennesker i landet.

Mange konsekvenser av krigen i Syria forverrer den håpløse situasjonen.

En infeksjon kan ikke behandles når legen er drept. Kvinner dør i barsel fordi sykehus ikke eksisterer eller fungerer. Mangel på rent vann og mat fører til underernæring, sykdom og i mange tilfeller død.

Krig og konflikt er ekstra urettferdig fordi de som rammes hardest er dem som i utgangspunktet hadde minst.

Mange av disse problemene gjelder også for mennesker som lider av konflikter og krig i andre land som Sør-Sudan, Afghanistan, Libanon, Somalia, Myanmar, Honduras, El Salvador og Guatemala.

Gjennom årets TV-aksjon skal Røde Kors sørge for livsviktig hjelp til mennesker i alle disse landene, blant annet til 700.000 mennesker i Somalia, over 200.000 i Myanmar og 17.500 mennesker i Sør-Sudan.

Gjennom Oslosenterets arbeid i disse tre landene vet jeg at mye har utviklet seg positivt i Myanmar, mens det motsatte dessverre har skjedd i Sør-Sudan.

I Somalia går det forsiktig fremover, etter 25 år med nærmest sammenhengende væpnet konflikt. Derfor er det viktig at vi i tillegg til akutt hjelp, også bidrar til å styrke demokratiet og å utvikle godt styresett. Dette reduserer risikoen for konflikt.

Krig som rammer mennesker i andre land berører oss nå mer direkte og utover vår moralske forpliktelse til å gi av vår overflod. Som følge av krigen i Syria og i en rekke andre land tvinges mange til å forlate sine hjem. Vi snakker om flyktningkrise. Ofte anonymiseres mennesker til «flyktninger», «asylsøkere» og enkelte ganger «lykkejegere», og de blir til statistikk.

Men vi må ikke glemme at det er en menneskerett å søke asyl. Mennesker som flykter er mer enn flyktninger, asylsøkere og ofre. De er medmennesker som behøver hjelp i en situasjon som de ville valgt vekk om de kunne.

Tross pågående kriger og humanitære kriser, har mye blitt bedre i verden de siste årene. Mye arbeid er i gang for å forsterke denne positive utviklingen. De nye bærekraftsmålene til FN er verdens felles «plan» for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet, og å stoppe klimaendringene innen 2030. I tillegg har vi sett at viktige fredsprosesser har ført frem, selv om man mange steder ikke er i mål. Årets fredspris er et godt eksempel på slik innsats.

La Syria-konflikten bli et skille mellom «før» og «nå». La oss bidra til å hjelpe mennesker i akutt nød, men la oss i tillegg se fremover og arbeide for en mer fredelig og demokratisk verden der færrest mulig rammes av krig og konflikt.

Historisk sett har det norske samfunnet, privatpersoner og bedrifter gravd dypt i sine lommer for å hjelpe mennesker i nød. Gjennom søndagens TV-innsamling kan vi vise vår giverglede på ny. Vi har en stolt tradisjon som bør opprettholdes.

Jeg vet at Røde Kors arbeider effektivt. De når ut med hjelp til millioner av mennesker, og flere steder er de den eneste hjelpeorganisasjonen som kan tilby bistand. Om vi alle bidrar på søndag, kan vi sørge for at livsviktig hjelp gis til dem som trenger det aller mest. Vi kan være med på å redde liv og lindre lidelser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.