Vi kan velge å jobbe mer, men må vi det?

Vi blir fortalt at vi må jobbe mer og lenger. At det er nødvendig for at vi skal kunne opprettholde velstanden og velferds- staten slik vi kjenner den. Men hva om dette ikke stemmer? Hva om vi kan være med og forme utviklingen av framtidas samfunn?

ALVA: «Sex timmars arbete om dagen både for man och hustru, det blir ändå en tredjedel mer än om bara han arbetat åtte. Tenk sedan vilken härlig fritid de kan ha tilsammans. Hemma och tilsammans med sina barn, til allas trevnad och inbördas hjelp. Då skulle de inte behöva spela sina påtvungade roller av mannlighet och kvinnlighet utan kunda få ge och njüta sin beskärda del av mänskeligheten.» Alva Myrdal, 1944. Illustrasjonen er fra 1943 og kalles «We Can Do It!» som fortsatt duger som slagord.
ALVA: «Sex timmars arbete om dagen både for man och hustru, det blir ändå en tredjedel mer än om bara han arbetat åtte. Tenk sedan vilken härlig fritid de kan ha tilsammans. Hemma och tilsammans med sina barn, til allas trevnad och inbördas hjelp. Då skulle de inte behöva spela sina påtvungade roller av mannlighet och kvinnlighet utan kunda få ge och njüta sin beskärda del av mänskeligheten.» Alva Myrdal, 1944. Illustrasjonen er fra 1943 og kalles «We Can Do It!» som fortsatt duger som slagord. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Morfar var fembarnsfar. Han sto alltid først opp. I grålysningen gikk Leiv Wergeland til Gjennestad i Stokke for å være praksislærer på gartnerskolen. I dette femtitallets Vestfold vokste min mor opp. Morfar lærte tenåringsguttene å dyrke rosenkål, poteter og gulrøtter. Hjemme jobbet hun som skulle bli min mormor. Helga solgte egg fra de førti hønene til naboer - og passet familiens to griser som ble alet opp til slakt til jul. De solgte den ene og hadde den andre til seg selv. Helga passet egne unger og var dagmamma for en nevø før skolealderen kom. Barna hjalp til å tynne salat, og satte sukkererter som de fikk hele 17 kroner kiloet for før Sankthans ettersom de hadde vært tidlig ute.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer