Vi kårer det beste av det skumle

Hvilken norske krim mener du er tidenes beste?

HAR VALGT: Krimekspert Nils Nordberg, førsteamanuensis Cecilie Naper og Dagbladets Fredrik Wandrup har vært medlemmer av juryen som har kåret Norges 25 beste krimromaner. På nettet oppfordres leserne til å diskutere juryens dom og stemme fram sine egne favoritter. 
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
HAR VALGT: Krimekspert Nils Nordberg, førsteamanuensis Cecilie Naper og Dagbladets Fredrik Wandrup har vært medlemmer av juryen som har kåret Norges 25 beste krimromaner. På nettet oppfordres leserne til å diskutere juryens dom og stemme fram sine egne favoritter. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer

||| (Dagbladet.no): I sommer kårer Dagbladet Norges beste krim gjennom tidene.

Hvilken norsk krimroman mener du er tidenes beste? Si din mening i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen.

I dag ble 25.-plassen kåret. Det falt på Anne Holts «Salige er de som tørster».

Gullalder for krimmen
- Vi er på mange måter inne i en gullalder for norsk krim, sier Dagbladets Fredrik Wandrup, som har ledet Dagbladets fagjury.

- Men krim er også en sjanger som har rike tradisjoner i norsk litteratur. Mauritz Hansen fra Kongsberg skrev krimfortellinger før Edgar Allan Poe begynte med det. Mange av de store kanonene har influert krimsjangeren, som Ibsen med sin bruk av tilbakeblikk. Flere av Ibsens stykker er nærmest å regne for rene krimfortellinger.

Derfor, mener Wandrup er det helt på sin plass når Dagbladet i sommer kårer Norges 25 beste krimbøker gjennom tidene. Wandrup har ledet en jury som har bestått av elleve av Norges fremste krimkjennere.

Fra og med i dag begynner nedtellingen mot den aller beste boka på Dagbladets kultursider.

Tid er kvalitetsstempel
- Krim er spennende lesning som dessuten sier mye om samfunnet den er skrevet i, sier Nils Nordberg, mangeårig dramaturg og regissør krimavsnittet i NRK Radioteatret og forfatter av flere bøker om kriminallitteratur. Han har også sittet i juryen.

- Det er interessant å se krim fra sosiale og historiske perspektiver.

Vi kårer det beste av det skumle

Juryen har hatt et ønske om å utfordre grensene for hva som kalles krimlitteratur og hente fram glemte perler fra norsk litteraturhistorie.

- Vi har funnet fram noen glemte historier som har tålt tidas tann. Det er viktig i ei tid da så mye handler om aktualitet, sier jurymedlem Cecilie Naper, som er førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo.

- Det er tida som først og fremst viser om ei bok holder mål eller ikke, supplerer Nordberg.

- Samme spørsmål
Juryen røper også at det finnes overraskende titler på lista som leserne kanskje ikke umiddelbart tenker på som kriminallitteratur. Fredrik Wandrup synes de mest interessante krimbøkene er de som tøyer premissene for sjangeren.

- På et vis har en kriminalroman et fast mønster. Utfordringen for den enkelte forfatter er å bryte med mønsteret. På juryens liste finnes vidt forskjellige romaner. De er alle resultater av forfatternes eksperimentering med sjangeren. Ofte er det fruktbart å gå ut fra et fast mønster. Det er som å ha en rytmeseksjon i bunnen, så kan blåserne improvisere oppå.

Han mener krimromaner må vurderes på samme måte som annen skjønnlitteratur.

- Vi må stille oss de samme spørsmålene. Er dette en god roman, er det godt skrevet? Er det troverdig?

Nils Nordberg mener på sin side det finnes spesifikke kriterier for krim.

- På mange måter ser man på det samme som med andre bøker, om språket og menneskeskildringene fungerer. Samtidig må vi spørre om dette fenger som krim, om boka har et godt plott, om intrigen går opp og henger logisk sammen. Det blir som en dobbelt målestokk.

- Det er et ufravikelig krav til krim at det skal være spennende, sier Naper.

- Men krim kan også vurderes som annen skjønnlitteratur, og i juryen har vi blant annet vært opptatt av det språklige.

- Forbausende morsomt
De tre har alle opplevd juryarbeidet som interessant.

- Bortsett fra toppen av lista, spredte jurymedlemmene seg overraskende mye, sier Nils Nordberg.

- Det viser at krim betyr mye forskjellig for forskjellige mennesker.

- Det var forbausende morsomt. Jeg har lært mye, og fått øynene opp for forfatterskap jeg nesten hadde glemt, sier Naper.

Si din mening
I kommentarfeltet kan du skrive den eller de bøkene du mener fortjener en plass på lista.

PÅ 25. PLASS: Anne Holts «Salige er de som tørster» Foto: SCANPIX
PÅ 25. PLASS: Anne Holts «Salige er de som tørster» Foto: SCANPIX Vis mer