ODDSFAVORITTEN: Svenske Sanna Nielsen og låta «Undo» er kveldens store favoritt hos spillselskapene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ODDSFAVORITTEN: Svenske Sanna Nielsen og låta «Undo» er kveldens store favoritt hos spillselskapene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Vi kjefter og tråkker hverandre på tærne

Storfavoritten Sanna (29) om samboeren Joakim (41).

KØBENHAVN (Dagbladet): - Det var grusomt å sitte i «green rom» og vente på resultatet. Man vil jo bare at de skal rope opp navnet ditt med en gang, men det gjorde de jo selvsagt ikke. 

Sanna Nielsen, Sveriges utsendte i Eurovision 2014, gestikulerer og demonstrerer at hun har mye mimikk i ansiktet når hun forteller om hvordan hun opplevde å sitte i backstage-området tirsdag kveld, da resultatet for semifinalen ble lest opp.

Favorittstemplet 16 semifinalister skulle bli til ti finalister. «Sweden» og «Suède» ble ropt opp som nummer åtte av de danske programlederne. Like etter fikk 29-åringen fra Skåne nyss om at hun plutselig lå an til å vinne hele konkurransen.

Sverige er fortsatt den store bookmakerfavoritten.

- Før var jeg bestemt på at jeg ikke skulle lese noe av det, ikke ta til meg noe, bare fokusere. Men i løpet av dette eventyret bestemte jeg meg tidlig for at hvis noen sier noe positivt om vårt bidrag eller opptreden, skal jeg suge det inn, ta det til meg og bli smigra av det, sier Sanna og lar et stort glis avsløre colgaterekka.

- Så vet jeg at det er på lørdag det gjelder. Det er tre minutter, og jeg må uansett gjøre så godt jeg kan, favorittstempel eller ei.

Ikke det at den 180 centimeter høye blondinen trenger noe favorittstempel. Hun har allerede skyhøye forventninger til seg selv. 

- Men jeg kan ikke gjøre mer enn å gjøre mitt beste. Så får vi se hvor langt det holder. Jeg kan jo ikke tvinge noen til å like låta mi, selv om jeg synes det er den beste som finnes, sier hun.

På sjuende forsøk Sanna Nielsen er altså en ringrev i Melodifestivalen-sammenheng. Hun var bare 11 år gammel da hun slo gjennom i Sverige. Fem år senere deltok hun i musikkonkuransen for første gang.

GOD STØTTE: Sanna har med seg samboeren Joakim Ramsell til København, og forteller at det gjør henne tryggere. Foto: Stella Pictures
GOD STØTTE: Sanna har med seg samboeren Joakim Ramsell til København, og forteller at det gjør henne tryggere. Foto: Stella Pictures Vis mer

På forsøk nummer sju nådde hun gjennom, og ble gitt Eurovision-billetten.

- Endelig! utbryter Sanna, og strekker hendene i været. Ett sekund ser det ut som om hun er tilbake til den lykkelige marsdagen i år. Så fortsetter hun:

- Egentlig har jeg aldri sett på det som at jeg komme på førsteplass i Sverige. Jeg har sett på Melodifestivalen som et forum til å få presentere musikken min, derfor har jeg vært med såpass mange ganger. Men jeg kan jo ikke stikke under stol at det føles veldig bra å få den billetten til Eurovision til slutt.  

Til tross for at hun nå endte opp som storfavoritt, går hun ikke rundt og tenker «in your face, Sverige, dere skulle ha sendt meg tidligere». 

- Nei, det er først nå jeg er klar for Eurovision. Jeg var nær ved å komme hit i 2008 med låta «Empty Room». Det hadde vært kjempegøy, men jeg føler virkelig at er det ett bidrag jeg skulle være her med, er det «Undo». 

- En drøm i oppfyllelse Hun kaller Eurovision for et eventyr, en «once in a lifetime»-opplevelse, og gløder når hun forteller om hvor fantastisk heftig hun har hatt det her i København, om all oppmerksomheten Europa har gitt henne.

- Hvis du skulle vinne Eurovision, hva betyr det for deg?

- Jeg vet ikke hva det ville betydd for karrieren min, men det innebærer jo at man klatrer litt på den lille stigen sin, får ytterligere drømmer og mål. Jeg har jo mine drømmer og mål for to år framover, men det gjør kanskje alt litt enklere å jobbe mot. 

Én av drømmene er å vinne Eurovision i kveld.

- Bare å være her er en drøm som går i oppfyllelse. Men vinner vi, så er jo det en drøm. Jeg vet ikke hvordan jeg hadde reagert. Jeg hadde vel besvimt eller noe. Jeg holdt på å besvime i «green room» i semifinalen, liksom, sier Sanna og ler høyt.

TROR PÅ CARL ESPEN: Selv om Sanna Nielsen er trygg på sitt eget bidrag, «Undo», unner hun også Carl Espen alt godt. Torsdag heiet hun på Norge og Finland under semifinalen. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix
TROR PÅ CARL ESPEN: Selv om Sanna Nielsen er trygg på sitt eget bidrag, «Undo», unner hun også Carl Espen alt godt. Torsdag heiet hun på Norge og Finland under semifinalen. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix Vis mer

- Så det kan skje?

- Man vet aldri, men jeg tror ikke det. Jeg skreik så høyt i semifinalen at jeg nesten mista stemmen. Det hadde jo vært kjempegøy å vinne, og jeg vet at svenskene der hjemme vil ha tilbake seieren. Så jeg får sørge for å gjøre mitt beste her.

- Du virker rolig nå. Tror du at du vil være rolig helt til i kveld klokka ni?

- Jeg håper virkelig det, for jeg kjenner meg så trygg på scenen. Når jeg først kommer opp dit, føler jeg meg kjempetrygg og kjemperolig, og stemmen er med meg. Det er klart man er trøtt, det er klart man bare vil sove litt også, og kjenne at man er på topp. Men jeg har mye energi og nyter godt av det, og tror det vil gå bra.

Har med kjæresten Når Sanna går på scenen i kveld, sitter mor, far, tre søsken, flere venner og øvrige slektninger blant publikum i B&W Hallerne.

På green room venter musikerkjæresten Joakim Ramsell (41), som er med som en del av den svenske delegasjonen.

- Han er en veldig god støtte. Det er herlig å ha ham med. Det er også veldig fint at han får med seg sine egne minner fra dette evntyret, slik at jeg ikke bare forteller hva jeg har fått ut av det.

Sanna og samboeren har vært et par i seks år. Foreløpig har de ingen barn sammen. 

- Altså, det er velkomment når det kommer. Men akkurat nå har vi litt annet å tenke på, ler hun.

Samboere og samarbeidspartnere Paret møttes på scenen, og har hatt flere konserter sammen siden 2008. 

- Vi trives godt med å jobbe sammen. Og når vi jobber, så jobber vi. Vi kan tråkke hverandre på tærne, og kjefter. Så går vi ut og drikker vin og spiser middag, og er et par igjen. Det er fint, sier hun og legger til:

ALVORETS TIME: Sverige og Sanna er forhåndsfavoritter før kveldens finale, men Sanna er bevisst på at det er det hun leverer på scenen i kveld som teller, og lite annet. Foto: Reuters / NTB scanpix
ALVORETS TIME: Sverige og Sanna er forhåndsfavoritter før kveldens finale, men Sanna er bevisst på at det er det hun leverer på scenen i kveld som teller, og lite annet. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke alltid lett å ha det skillet. Vi har mange venner som også er sammen med noen i bransjen, og de vil ikke jobbe med hverandre i det hele tatt. De vil ha sitt liv. Men begynte med å jobbe med hverandre, før vi ble et par, så for oss er det så naturlig.

- Gjør det deg mer trygg å ha ham her?

- Ja. Det er som å gå på en boksekamp. Han følger meg til scenen og sier: «Nå går du inn i din lille verden, nu kör vi. Du er så stilig, og du er så fin». Og så kjenner jeg at jeg er ladet.

- Sanna arena - Hvor vil du at Eurovision skal arrangeres neste år, dersom du vinner?

- Det spiller ingen rolle egentlig, men Malmö var trivelig. Kanskje er det Stockholms tur nå?

- Eller dine hjemtrakter?

- Ja! Det hadde vel vært fantastisk. Tenk om de kunne hatt Eurovision i Bromölla, der jeg kommer fra. Det bor sånn 5000 mennesker der, så det hadde vært fint. De kunne ha bygget en stor arena, Sanna arena. Det hadde vært fint, sier Sanna og ler godt.

RINGREV: Sanna Nielsen har deltatt hele sju ganger i Melodifestivalen. I 2011 konkurrerte hun mot blant andre Christian Walz, Elisabeth Andreassen og Loreen - der sistnevnte endte opp med å vinne. Foto: Leif R Jansson / NTB scanpix
RINGREV: Sanna Nielsen har deltatt hele sju ganger i Melodifestivalen. I 2011 konkurrerte hun mot blant andre Christian Walz, Elisabeth Andreassen og Loreen - der sistnevnte endte opp med å vinne. Foto: Leif R Jansson / NTB scanpix Vis mer

- Vi får se. Blir det seier, spiller det ikke en stor rolle for meg. Det er bare gøy for Sverige.  

SEIER, ENDELIG: I år kunne Sanna Nielsen omsider sprette sjampisen, etter å ha vunnet Melodifestivalen på sjuende forsøk. Foto: Stella Pictures
SEIER, ENDELIG: I år kunne Sanna Nielsen omsider sprette sjampisen, etter å ha vunnet Melodifestivalen på sjuende forsøk. Foto: Stella Pictures Vis mer