BLIR DE ET PAR?: Det er spørsmålet mange lurer på i forkant av mandagens «Downton Abbey»-julespesial. Matthew Crawley (Dan Stevens) og Lady Mary (Michelle Dockery) har nemlig vekslet lange blikk gjennom hele serien.

Foto: Scanpix
BLIR DE ET PAR?: Det er spørsmålet mange lurer på i forkant av mandagens «Downton Abbey»-julespesial. Matthew Crawley (Dan Stevens) og Lady Mary (Michelle Dockery) har nemlig vekslet lange blikk gjennom hele serien. Foto: ScanpixVis mer

- Vi kjenner hverandre så godt at ord blir overflødige

En halv million nordmenn benker seg når «Downton Abbey» er på skjermen. Møt stjernene fra suksesserien.

(Dagbladet): - De besluttet at det var for mange mørkhårete menn på Downton-settet, så de ba meg farge håret. Jeg tror jeg har hatt det mer gøy de siste åra som blond.

Herskap og tjenere Dan Stevens (29) stryker hånda gjennom det rufsete, blonde håret. Søndag etter søndag har vi sett ham som Matthew Crawley i det britiske periodedrama om livet på godset.

Andre juledag klokka 21.15 får vi et gjensyn med ham og resten av karakterene når NRK sender «Downton Abbey»-julespesial - en dag etter at episoden er sendt på britisk TV.

I juleepisoden får selveste hertuginnen av Dowanger - spilt av Maggie Smith - seg til å dra en smellbonbon med en av tjenerne i et anfall av julefølelser.

«Gikk jeg for langt nå, mon tro?», undrer hun i etterkant. Det store spørsmålet i forkant av episoden er likevel om det blir et par av Lady Mary og Matthew Crawley.
Juleromantikk? De to har, for de uinnvidde, kastet lange blikk etter hverandre gjennom hele serien. Nå som Matthews forlovede så beleilig har gått bort, må vel de unge elskende få hverandre til slutt?

- Det kan jeg selvfølgelig ikke si, smiler Michelle Dockery (29) som spiller Lady Mary.

De to skuespillerne har spilt mot hverandre tidligere.

- Vi kjenner hverandre så godt at ord ofte blir overflødige, vi bare ser på hverandre som Mary og Matthew, sier Dan Stevens.

- Det er så gøy at vi i serien aldri er på det samme følelsesmessige stadiet samtidig. Det er et av disse forholdene du ikke klarer å avslutte, litt som «Brokeback Mountain», fortsetter han.

Hollywood neste Privat er han godt gift, og far til Willow (2). Tv-serien har gjort skuespillerne til stjerner i hjemlandet, der over 6 millioner seere har fått med seg intrigene blant herskap og tjenere.

Stevens har over 14 000 følgere på Twitter og mange av er «litt oppi åra». Ryktene skulle ha det til at han slanket seg etter ondsinnede kommentarer fra fansen.

- Det var bare skikkelig vrøvl, jeg gikk ned i vekt på grunn av rollen i vampyrfilmen, understreker han.

Jada, etter «Downton Abbey» tok det ikke lang til før Hollywood banket på døra.

I sin neste film spiller Stevens mot Alicia Silverstone og Sigourney Weaver. Kontrasten er stor fra britisk aristokrati til amerikansk vampyrfilm.
Rolleblanding - Jeg måtte kle av meg vampyrdrakta i en scene. Derfor satte jeg i gang med hardtrening og løp mye. Men ikke nå lenger. Jeg tror jeg la på meg noen ekstra kilo da kona mi var gravid, sier han.

- Vi var mye hjemme og spiste god mat som jeg lagde til henne. Det ble mye gryteretter, jeg tror jeg støttespiste, sier han smilende.

Michelle Dockery kunne også godt tenke seg å spille noe annet enn kostymedrama.

- Jeg får ofte roller der jeg spiller kvinne fra aristokratiet. I framtida hadde det vært gøy å spille en rolle som er passer meg og bakgrunnen min. Men jeg elsker rollen som Lady Mary, sier hun.

- Hun bryr seg ikke mye om å bli likt av andre. Jeg synes det er et interessant karaktertrekk ved et menneske å ikke bry seg om hva andre mener om en selv.