Vi kjøper flere bøker, men svikter bokklubbene

Ny undersøkelse speiler utviklingen i bransjen.

(Dagbladet.no): Hvert tredje år undersøkes nordmenns lesevaner. Bokundersøkelsen er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen som går tilbake til 1977.

Årets undersøkelse ble utført i februar 2006, og viser blant annet at bokklubbene taper terreng.

- Det er en stagnasjonstendens i bokklubbene, sa Terje Fredriksen fra MMI, som mandag la fram resultatene fra undersøkelsen i Oslo.

Vi hilser på Egil Giske, leder i Bokhandlerforeningen.

- Blir dere betrygget av at bokklubbene går tilbake mens bokhandlene holder stand?

- Vi sitter ikke og jubler over at bokklubbene taper terreng, men over at vi ser en økning av salg i bokhandlene, svarer Giske.

Vinner

Mens 42 prosent av befolkningen kjøpte bøker i bokklubbene i 2000, er tallet sunket til 36 prosent i 2006. Andelen av lesere som påstår at bøker er billigere i bokklubb enn i bokhandel, har også gått ned.

FOR LIBERALISERING: Bokhandlerne og forleggerne kan feire omleggingen av bokmarkedet, mens bokklubbene må svi. Fra venstre:  Per Christian Opsahl (Forleggerforeningen), Anne Carine Tanum (daglig leder/eier Tanum bokhandel), Egil Giske (Bokhandlerforeningen), Randi S. Øgrey (Bokhandlerforeningen) og Bjørn Smith-Simonsen (Forleggerforeningen). Foto: KRISTIN SVORTE
FOR LIBERALISERING: Bokhandlerne og forleggerne kan feire omleggingen av bokmarkedet, mens bokklubbene må svi. Fra venstre: Per Christian Opsahl (Forleggerforeningen), Anne Carine Tanum (daglig leder/eier Tanum bokhandel), Egil Giske (Bokhandlerforeningen), Randi S. Øgrey (Bokhandlerforeningen) og Bjørn Smith-Simonsen (Forleggerforeningen). Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

I høst kom det også fram at 200 000 har sagt opp sitt medlemsskap i boklubbene.

- Det er lett å trekke konklusjonen at forskyvningen skyldes den nye bokavtalen. Men det er et diskusjonstema. Vi så utviklingen allerede i 2001, siden har det blitt en jevn trend. Men jeg antar at bokavtalen vil skynde på, eller ikke bremse, denne utviklinga, sier Giske.

Det er likevel ingen tvil om at bokhandlene er de store vinnerne av den nye bokavtalen som ble innført med gyldighet fra 1. mai 2005. Avtalen fratar bokklubbene retten til å gi større rabatt på bøker enn 12,5 prosent. Før avtalen var rabatten på 25 prosent.

Bokhandlerne fikk på sin side lov til å gi 12,5 prosent rabatt på nye bøker.

Mer på nett

Siden 2000 har nettbokhandlene tatt stadig mer terreng, viser bokundersøkelsen. I 2000 oppga kun én prosent av leserne i undersøkelsen at de handlet bøker på nettet, i 2006 er samme tall 12 prosent.

Samtidig har aldri flere oppgitt å ha besøkt en fysisk bokhandel enn nå: Fra 54 prosent i 2000, oppgir hele 72 prosent i 2006 at de har besøkt en bokhandel.

- Dette er en stor båt som svinger sakte, kommenterer Giske.

Vi kjøper flere bøker, men svikter bokklubbene

- Men toppen for nettbokhandlene er ikke nådd?

- Nei, toppen er ikke nådd. Men vi møter forbrukeren med at alle de store kjedene har egne nettsteder, svarer Giske.

Frie priser?

Bokavtalen er første steg i en liberalisering av det norske bokmarkedet.

Det danske bokmarkedet gjennomgår for tida en liknende liberalisering, og Folketinget avgjorde nylig å legge om til frie priser fra 2010.

I slutten av forrige uke meldte kulturminister Trond Giske at han vil vente til 2009 før han tar stilling til spørsmålet om frie priser i Norge.

STOR NEDGANG: Bokklubbene opplever medlemsflukt. Bokundersøkelsen 2006 viser også at antallet lesere som tror bøkene er billigere i bokklubb avtar.
STERKE INTERESSER: Bokbransjen møtte hos moderniseringsminister Morten A. Meyer i oktober 2004, før bokavtalen ble et faktum. Fra venstre Egil Giske fra Bokhandlerforeningen, Bjørn Smith-Simonsen fra Forleggerforeningen og Morten A. Meyer.