Vi kjøper plater for 1,3 milliarder

Kari og Ola kjøper plater igjen, men nå sprer vi pengene våre på flere artister. Få artister vil selge over 100 000 plater i Norge i 1997, men flere kommer opp rundt 50 000. Hittil i år har vi kjøpt nesten 11 millioner plater, noe som betyr rundt 1,3 milliarder kroner i omsetning.

Men Sæmund Fiskvik i Grammofonplategrossistenes Forening (GGF) vil likevel være forsiktig med å spå hvor platesalget lander i år.

- Det ser ut til at nedgangen er stoppet, og så langt har dette vært et godt år. Vi er optimistiske og tilfredse, sier Fiskvik, selvsagt spent foran årets aller største kjøpefest - julesalget.

Få passerer 100 000

Duoen Odd Børretzen og Lars Martin Myhre samt Espen Lind (Sway), studentbanda Trang Fødsel og Postgirobygget, og Bjørn Eidsvåg topper salgslistene blant norske artister - om man ser bort fra dansk-norske Aqua med tønsbergjenta Lene Nystrøm i spissen da, som i Norge har solgt over 158 000 siden debutsuksessen «Aquarium» kom ut.

Men fordi popsuksessen er signert på danske Universal, er ikke Lene & Co med på den norske salgslista Dagbladet har utarbeidet.

Ingen av salgstoppene har passert det magiske tallet 100 000 solgte foreløpig.

Mest sannsynlig er det bare Børretzen/Myhre og Bjørn Eidsvåg som kan passere grensa før året er omme.

- Drukner i plater

Sæmund Fiskvik tror en av årsakene til at det er blitt færre storselgere, men jevnt godt salg for flere, skyldes radioen.

- Mange får dekket musikkbehovet gjennom radio. Dermed er det blitt vanskeligere å få «hele Norge» inn i platebutikken, sier Fiskvik. Han tror folk lett kan bli forvirret, siden det kommer ut så mange plater.

- Publikum drukner jo i plater, sier Fiskvik.

I Norge er det hittil i år utgitt til sammen 8 700 plater. Tallet inkluderer alle musikksjangrer og relanseringer av gamle plater. Rundt 400 titler er utgitt med norske artister.

Hittil i år er det solgt plater for 724 millioner fra lagrene til GGFs medlemmer. Dette tilsvarer omkring 1,3 milliarder i salg i butikken.

Legger vi til importører og grossister som ikke er organisert i Grammofonplategrossistenes Forening (GGF) så blir omsetningen enda høyere.

Det er ventet at resultatet vil ligge på samme nivå som i 1995. Da ble det solgt plater fra lagrene for 820 millioner kroner, noe som tilsvarer 12 millioner plater.

- Vi vil minst komme på dette nivået i år, sannsynligvis noe høyere, sier Fiskvik.