Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi klarer oss uansett

Erlend Loe (29), forfatter, kjæreste med Alice.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PROBLEMET MED IDENTITET som gutt eller mann var ganske mye til stede for meg for åtte år siden. I dag tenker jeg veldig lite på det. Jeg er kommet gjennom det, på en måte.

For eksempel har jeg de siste årene av en eller annen grunn gått mindre ut. Det er et resultat av at jeg er blitt eldre, vil jeg tro. De gangene jeg går ut, har jeg det av og til morsomt, men ofte sitter jeg der og lurer på hvor attraktivt det egentlig er.

Og noen ganger har jeg mest lyst til å gå hjem og legge meg.

DET ER URETTFERDIG at jenter må bevise så utrolig mye mer enn gutter for å bli godtatt. Gutter får lettere den selvtilliten som trengs. Det kan være fordi vi er enklere eller dummere eller at vi opplever det på en annen måte. Vi tar i hvert fall mye lettere på ting.

Vi bare gjør det, og så går det som det går. Vi klarer oss uansett, vi har alltid ryggen fri. Det er et problem.

JEG HAR INGEN STRATEGIER. Jeg forholder meg til livet på en åpen måte og med ganske mye humoristisk distanse. Det er lett for meg, for jeg føler ikke at mulighetene mine for utfoldelse bremses av noen. Det er det antagelig mange jenter som føler.

Det er blodig urettferdig.

For jentene står på ingen måte tilbake for oss. Tvert imot. Jeg tror ikke at jeg er sterkere enn jenter på noen som helst måte. Men det er symptomatisk at når jenter snakker om problemer, så handler det ofte om kroppstyranni og om hvem som skal ha lov til å spise en kake. Og det har ingenting med meg eller mine holdninger å gjøre. Da føler jeg at de snakker til tenåringsjenter, og hvis de prøver å henvende seg til meg, så er det skivebom.

Jeg skjønner at det er vanskelig. Og jeg skjønner at det må tas på alvor.

Men jeg vet ikke hva jeg skal bidra med.

DE LEDERTYPEN som er på Dagsrevyen og som leder alle mulige konserner, det er de mennene som tiltaler meg aller, aller minst i hele verden. Det virker ikke som de er i kontakt med noe som helst av verdi i seg selv.

Det er en pervertert form for maktlyst.

Og det er gåtefullt at noen orker det.