- Vi kom, skjøt fra hofta, og dro videre

Morten Harket (53) har mer seriøse planer denne gang.

BRASILIANSK POTENSIAL: Brasil er ett av mange land Morten Harket spiller i under sin verdensturné «Out Of My Hands». Dersom det går som han ønsker, er det langt ifra siste gang han spiller for brasilianerne. Foto: Arne Halvorsen
BRASILIANSK POTENSIAL: Brasil er ett av mange land Morten Harket spiller i under sin verdensturné «Out Of My Hands». Dersom det går som han ønsker, er det langt ifra siste gang han spiller for brasilianerne. Foto: Arne HalvorsenVis mer

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): - a-ha var utrolig populære i Brasil, men det ble med det. Vi klarte aldri å bygge opp en plattform her, noe jeg vil forsøke å få til, forteller Morten Harket (53) til Dagbladet.

Dagbladet møter artisten i Rio de Janeiro, musikkbyen i Brasil, der han for tiden er på sin verdensturné «Out Of My Hands».

Totalt tre konserter skal han spille i landet. Først ut er byen der han for 21 år siden, sammen med a-ha, samlet hele 200 000 publikummere på Maracanã fotballstadion.

Harket står på toppen av luksushotellet Fasano ved den kjente stranden Ipanema. Han skuer ut over det endeløse Atlanterhavet, og hører lyden av bølgene som velter inn over stranden.

En monoton lyd, nesten som sambatrommene som høres i det fjerne.

- Jeg er 53 år og sitter på business-klasse på vei til Rio. Så ser jeg meg i speilet og tenker: «hvor startet det hele?», forteller en filosofisk Harket.

Prøveprosjekt Den tidligere a-ha-vokalisten er godt fornøyd med turneen så langt. Han trekker fram konsertene i Europa som gikk over all forventning, hva gjelder publikum og responsen. Og han er spent på hvordan brasilianerne vil motta Morten Harket uten bandet a-ha.

- Jeg er usikker. Dette er et slags prøveprosjekt. Går det bra, må vi forsøke å bygge opp en plattform her, investere mer tid og drive arbeidet mer seriøst enn det vi gjorde med a-ha. Vi kom, skjøt fra hofta, og dro videre. Jeg ser stort potensial her, fordi brasilianerne er interessert i den musikken jeg står for, forteller Harket, som gjerne kan tenke seg å delta på neste års «Rock in Rio» — en syv dagers musikk-happening.

Det er nok å huske på at da a-ha i 1988 kom med sitt tredje album, «Stay on These Roads», ble det gruppas mestselgende album i Brasil, hvor det solgte til platinaplate, eller én million eksemplarer.

Kjenner ingen Harket ser igjen ut over havet og sier omtenksomt:

- Nei, jeg kjenner ingen brasilianske musikere, band eller kjendiser. Jeg er ikke interessert i navn. Jeg lytter til musikken, men tar den ikke inn over meg. Jeg tar ikke musikken med meg i tankene, men bruker den i øyeblikket. Når jeg lager musikk er det der og da. I studio, og deretter er jeg ferdig. Jeg skuer verken tilbake eller frem i tid, sier Morten Harket.

FILOSOFISK: - Livet er i stadig endring og det gjelder å gripe øyeblikket, 
forteller Morten Harket i Rio de Janeiro. Foto: Arne Halvorsen
FILOSOFISK: - Livet er i stadig endring og det gjelder å gripe øyeblikket, forteller Morten Harket i Rio de Janeiro. Foto: Arne Halvorsen Vis mer

Mens vi sitter og prater kommer en voksen kvinne bort, og spør om han er Morten Harket. Hun er fra Sør-Afrika og så ham på en konsert for mange år siden.

Ensomt liv Han legger ikke skjul på at det er et ensomt liv å reise rundt på turné:

- Men det er lettere og mindre ensomt å dra alene og med eget band enn under tiden med a-ha. Jeg har mer kontakt med bandet mitt nå enn da jeg var sammen med Magne og Paul. Jeg føler meg dessuten mer fri. Jeg kan uttale meg om saker jeg brenner for. Det kunne jeg ikke da jeg var en del av gruppa, understreker Harket.

Han vil ikke spekulere i om a-ha en dag vil komme sammen igjen, men understreker at han ikke har noen problemer med sine gamle a-ha-kamerater.

Når han har unnagjort konsertene i Brasil, drar Morten Harket videre til Argentina og Chile, før han setter kursen til Norge.

Da skal han sammen med manager Harald Wiig evaluere turneen, med tanke på 2013.