Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Miljø

Vi kommer aldri til å tilgi

Kan du se barna dine i øynene i framtida, når store deler av planeten ligger under vann? Når flerfoldige dyrearter har dødd ut?

HVA HAR DET Å SI?: Dine handlinger vil bidra til en økt bevissthet og det vil ha noe å si når mange gjør det samme, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HVA HAR DET Å SI?: Dine handlinger vil bidra til en økt bevissthet og det vil ha noe å si når mange gjør det samme, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du kunne si at «Jeg gjorde alt jeg kunne for å forhindre det»? Eller vil du si «Ja, vi hørte om at det kunne skje, men det var så sinnssykt godt med biff og Black Friday»?

Elise Johansen.
Elise Johansen. Vis mer

Jeg var en gang framtidsoptimist. Jeg hadde trua på at om en jobber for noe, så kan en få til endringer. Problemet nå er at vi har dårlig tid, og at vi står overfor utfordringer som avhenger av at alle bidrar. Jeg vil fremdeles ha trua, men jeg trenger at DU blir med, at du tar mot til deg og fighter for framtida.

Jeg er drittlei av kveruleringa om hvor vidt klimaendringer er reelle eller ikke. Det burde være nok at 97 prosent av forskerne mener det, og at mange av de resterende er kjøpt og betalt av bedrifter som tjener på fossil energi. Det burde være nok å vite at det kan skje. Til deg som er usikker – Vil du gamble på det?

FNs nye klimarapport fastslår at noe av det mest effektive en kan gjøre på individnivå er å kutte i kjøttkonsumet. Alle trenger ikke å bli vegetarianere, men å kutte én dag i uka vil ha masse å si. Vi kan også kutte konsumet på klær og kjøpe brukt når vi trenger noe. Det er kult, billig og bærekraftig.

Bruk bilen bare når du må, kjøp elbil eller kjør kollektiv om du har mulighet. Fly mindre. Gjør små forandringer med stor betydning. Sist men ikke minst, stem på grønne parti, uansett om det er til høyre, til venstre eller i sentrum.

Men hva har det å si om bare jeg gjør noe, tenker du kanskje. Dine handlinger vil bidra til en økt bevissthet og det vil ha noe å si når mange individer gjør det samme. Dessuten kan det lette på samvittigheten din i framtida, når du blir stilt til veggs om hva du gjorde for å forhindre klimaendringer.

Vanligvis ville jeg vært skeptisk til å blande for mange følelser med politikk, men i akkurat denne debatten som handler om noe så grunnleggende som livsgrunnlag i framtida, så vil det være absurd å ikke snakke om følelser og etikk.

Det er urettferdig at valgene vi tar i dag og den livsstilen vi klamrer oss til, går på bekostningen av livet til min og de yngres generasjon. Det er provoserende at klimaskeptikere har fått så stor plass at de får folk til å lene seg tilbake og fortsette som før. Det er bokstavelig talt livsfarlig.

Hva kan DU gjøre for å kunne stå oppreist å se barna dine i øynene i framtida? For de vil stille spørsmål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!