Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi kommer ikke til å leve et A4-liv

Herborg Kråkevik (29) har to måneder igjen til terminen, men gleder seg først til å leke med 40 -50 barn på Vossa Jazz. Søndag kveld reiser hun til Kambodsja for å møte sin mann.

BERGEN (Dagbladet): Tirsdag neste uke er hun aktuell med et NRK-program om sitt forhold til Edith Piaf, som ble tatt opp i Paris i desember. Der møtte hun flere kjente personer som i sin tid jobbet tett med Piaf. Programmet har fått tittelen «Så nær meg».

Herborg Kråkevik ble invitert til å lage bestillingsverket «Barnedraumar» for Badnajazz, som er en del av Vossa Jazz-programmet. Søndag skal hun synge, leke og lede 40 - 50 barn og 30 voksne gjennom musikk og film med barn på Voss og i Kambodsja.

Voksende mage

- Dette prosjektet kom til i forbindelse med turene mine til Kambodsja. Lederen for Redd Barna Vest, Trude Storheim, inviterte meg med på den første turen. Det har snudd opp ned på hele livet mitt, sier Herborg Kråkevik og klapper ei hand lett på den voksende magen.

Det var i Phnom Penh hun møtte sin mann, danske Esben Hvam, som er jurist og ansatt ved Dansk senter for menneskerettigheter. Han er der ennå.

- Det er seks uker siden sist jeg så ham. Nå gleder jeg meg veldig til å reise bort igjen, selv om det er langt og slitsomt. Et døgn på reise kan være en påkjenning for meg i den tilstanden jeg er i nå, sier hun.

I går kveld prøvde hun sammen med Eikanger-Bjørsvik Musikk-lag, et av Norges beste brassband. De blir med til Voss i helga for å spille sammen med alle barna.

Ofrer drømmen

- Jeg har intervjuet barn og foreldre i Kambodsja. Hvis teknikken virker, skal barna på Voss få se hva barn i dette fattige landet drømmer om. Samtidig skal barn på Voss få lese egne dikt om sine drømmer. Jeg vet at mange barn i Kambodsja må ofre drømmene sine for å hjelpe mor og far på markene. Redd Barna jobber for at barna skal få realisere drømmene sine. Derfor inviterer jeg dem som kommer på konserten, til å tegne seg som Redd Barna-faddere.

Konserten på Voss blir det siste Herborg Kråkevik gjør før hun skal føde i midten av juni.

Føder i Bergen

Herborg Kråkevik har bestilt plass på Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen og håper hun når fram dit mellom alle reisene.

- Jeg håper i alle fall ikke at barnet kommer i Kambodsja, men man vet jo aldri. Foreløpig vil jeg vite minst mulig om hvordan jeg skal føde. Det blir et helvete uansett. Jeg har ingen romantiske forestillinger om det. Jeg er av den typen som spør tannlegen om hvor mye som må til for å få narkose.Den tid - den sorg. Fødselen får de profesjonelle ta seg av.

Den siste tida har Herborg Kråkevik merket at stemmen hennes er blitt mørkere og at den har fått et større register.

- Mange sanglærere sier at man får større stemme under svangerskapet og etter en fødsel. Jeg kan gå høyere og lavere enn tidligere. Det er en fin bivirkning.

Flere hjem

Herborg Kråkevik har ingen planer om et rolig og ryddig familieliv med barn og mannen Esben. Hun har selv hus på Skagen og i Jondal i Hardanger. Han har leilighet i København. Herborgs verden er fremdeles stor.

- Vi kommer ikke til å leve noe A4-liv. Det passer jeg ikke til. Dessuten liker også min mann å reise. Jeg regner med at vi kommer til å bo hos hverandre, litt på Skagen, noen ganger i København, i Hardanger og kanskje i Kambodsja. Med et barn tror jeg tilknytningen til Hardanger vil bli enda sterkere. Det blir ikke aktuelt å bosette seg i Danmark.

- Det er rart å tenke på at jeg får et helt nytt menneske å bli kjent med. Et helt selvstendig vesen. Jeg kjenner det allerede. Og jeg gleder meg til det kommer. Jeg kan ikke være sikker på at alt går bra, men håper på en god framtid med barnet vårt. Jeg vet jeg er litt hønemor i forhold til musikerne jeg spiller med og broren min. Kanskje blir jeg det i forhold til et barn også.

Drømmer om musikal

- Gutt eller jente?

- Nei, jeg er ikke av den typen som vil fortelle alt om mitt barn. Det får bli min egen lille hemmelighet, som jeg bare deler med de aller nærmeste.

Selv om tida for fødsel nærmer seg, har ikke Herborg Kråkevik sluttet å drømme om framtida.

- Jeg har veldig lyst til å spille i en musikal igjen, men det er ikke så altfor mange gode roller å velge i. En annen sak er at jeg ønsker å komme tilbake til Den Nationale Scene i Bergen. Det er et godt hus å være i. Jeg har mange planer, men kan ikke røpe dem nå.

Sist lørdag avsluttet hun en lang periode med forestillingen «Edith og eg» i det nye hotellet Seilet i Molde. En epoke er over - og en ny er på vei.

GLEDER SEG: Herborg Kråkevik gruer seg til selve fødselen, men gleder seg til å bli kjent med et helt nytt menneske. Hun regner med å bo flere steder - langt fra et A4-liv. <!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media