FRA AVIS TIL FORLAG: Per Bangsunds karriere var todelt, i noen år var han nyhetsjournalist, deretter en våken forlegger.
Foto: Rune I. Myhre/Dagbladet
FRA AVIS TIL FORLAG: Per Bangsunds karriere var todelt, i noen år var han nyhetsjournalist, deretter en våken forlegger. Foto: Rune I. Myhre/DagbladetVis mer

Vi kommer til å huske Per Bangsund

Les Fredrik Wandrups nekrolog.

Fredag kom den triste meldingen at vår gamle Dagbladet-kollega Per Bangsund er død, bare 63 år gammel. Bangsund kom til Dagbladet som nyhetsjournalist på 1980-tallet. Som flere andre talenter i pressen på den tida, hadde han bakgrunn i Klassekampen.
Tillitsmann Bangsund var i mange år i 1970-åra knyttet til ml-bevegelsen og fikk erfaring med den tidas politiske og faglige konflikter, ikke minst som tillitsmann i Oslo Sporveibetjenings Forening.

Mot slutten av 1970-tallet begynte han å jobbe som journalist i Klassekampen. Bangsunds spesialfelt var høyreekstreme, politiske miljøer, som på denne tida var både aktive og voldelige. Etter et bombeattentat mot Faglig 1. maifronts tog i Oslo i 1979, var Bangsund kontaktmann mellom AKP (m-l) og politiet. Etterforskningen førte til at gjerningsmannen ble tatt.
Nynazismen Blant Bangsunds kolleger i Klassekampen var Geir Imset og Alf R. Jacobsen, som drev avslørende journalistikk, såkalt møkkagraving, i Klassekampens spalter på 1980-tallet, mens jappetida var på sitt mest blomstrende. I Dagbladet fortsatte Per Bangsund å drive reportasje rundt nordiske nynazist-miljøer.

Han hadde gode kontakter i overvåkningstjenesten og politiet og fikk etter hvert dyp kjennskap til hvordan de høyreekstreme miljøene jobbet. I 1984 utga Bangsund boka «Arvtakerne — nazisme i Norge etter krigen» på Pax Forlag. Mot slutten av 1980-tallet sluttet Bangsund i Dagbladet og var i en periode redaktør i det hippe og trendy reportasjemagasinet TALK.
Kult-litteratur Etter denne aktive journalistiske karrieren kom det som en overraskelse at Bangsund sluttet i pressen og begynte som forlagsredaktør i Tiden Norsk Forlag, der han ble i over ti år. I denne jobben kom Bangsunds sterke litterære interesser fram i lyset. Ikke minst var han opptatt av moderne forfattere, en interesse som førte til den kresne bokserien Scorpius, som fra 1992 til 1995 rommet tolv bøker med utpreget kultpreg.

Den første ut var en stor unnlatelsessynd i norsk oversatt litteratur, «On The Road» av Jack Kerouac. Boka ble oversatt av Olav Angell, og undertegnede ble ærefullt nok bedt om å skrive etterord. Bokklubben Dagens Bok ved Janneken Øverland var med på å gi serien en flying start. Etter «På kjøret», som den het på norsk, fulgte sentrale romaner av Jean Cocteau, Charles Bukowski,William Burroughs, Nelson Algren, Philip K. Dick og Tom Wolfe, mange av dem for første gang oversatt til norsk.

I 2001 skiftet Bangsund til Kagge Forlag og seinere til Vigmostad & Bjørke, der han jobbet da han ble rammet av sykdom. Vi kommer til å huske Per Bangsund som en lattermild og skarpsindig kollega og en innsiktsfull forlegger som det både var lett og hyggelig å samarbeide med.