- Vi kommer til å skylde på hverandre når de pinligste scenene dukker opp

Erlend Loe, Bjørn Olaf Johannessen og Per Schreiner har skrevet NRK-serien «Kampen for tilværelsen» om seg selv og sine venner.

BAKMENNENE: Per Schreiner (f.v.), Erlend Loe og Bjørn Olaf Johannessen har sammen skrevet den nye NRK-serien «Kampen for tilværelsen» som har premiere på onsdag. Her i sofaen til en av familiene i serien, der det oppstår flere pinligheter.
BAKMENNENE: Per Schreiner (f.v.), Erlend Loe og Bjørn Olaf Johannessen har sammen skrevet den nye NRK-serien «Kampen for tilværelsen» som har premiere på onsdag. Her i sofaen til en av familiene i serien, der det oppstår flere pinligheter.Vis mer

Inne i et enormt industrilokale på Voldsløkka i Oslo har NRK bygd opp det som på tv skal bli sju forskjellige Ullevål hageby-leiligheter i serien «Kampen for tilværelsen» som går på NRK1 mandager. Serien er allerede nominert til prisen for beste fjernsynsdrama under Prix Europa i Berlin.

De tre manusforfatterne setter seg i det de kaller partnerbytte-sofaen, som er åsted for en av de pinlige episodene i serien som allerede er røpet i traileren - nemlig da et av parene i hagebyen foreslår litt lokal swingers-aktivitet med naboparet. Hvilket ikke faller i god jord.

PARNERBYTTE: Paret Trine og Aksel, spilt av Marit Adeleide Andreassen og Christian Skolmen foreslår partnerbytte med naboene Karianne (Trine Wiggen) og Hugo (Mads Ousdal). Sofaen er den samme som manusforfatterne sitter i. Foto: NRK
PARNERBYTTE: Paret Trine og Aksel, spilt av Marit Adeleide Andreassen og Christian Skolmen foreslår partnerbytte med naboene Karianne (Trine Wiggen) og Hugo (Mads Ousdal). Sofaen er den samme som manusforfatterne sitter i. Foto: NRK Vis mer

- Det er ganske mye jeg blir flau av å se på, sier manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen, mens de andre nikker.
- Jeg tror vi kommer til å skylde på hverandre og si «den har han skrevet» om de pinligste scenene, sier Erlend Loe.

- Prøver å få ned prisene Serien handler om flere forskjellige familier - og enslige - bosatt i Ullevål hageby i Oslo, en oase for den bemidlede middelklassen og kultureliten, hvorav mange fra film- og mediebransjen. Ingen av forfatterne bor der selv, men innrømmer at de gjerne ville bodd der dersom de hadde hatt råd. Erlend Loe har til og med vært på visning i hagebyen.

I den første episoden måtte den forventede salgsprisen på en av leilighetene justeres opp fra 7,2 til 9,2 millioner kroner for å være realistisk.

- Målet med serien er selvsagt at prisene skal gå ned slik at vi har råd til å kjøpe her, sier forfatterne og ler.
For mye av serien er basert på dem selv, deres liv, ekskjærester, venner og tanker. Også navn, både fornavn og etternavn, er hentet fra bekjentskapskretsen, og seerne vil gjenkjenne etternavn som Rotevatn, Skolmen og Heiberg fra media - og ikke minst navnet Vidkun, som serieskaperne nå prøver å ta tilbake.

Sett gjennom polske øyne Den polske lingvisten Tomasz, som reiser til Norge for å lete etter faren sin, er en slags hovedperson i serien, og havner i hagebyen under dekke av å være håndtverker. Gjennom hans øyne ser vi et velferdssamfunn som serieskaperne mener vi kan finne også i andre byer enn i Oslo.
- Dette er mer et bilde av et miljø, en beskrivelse av den gruppen mennesker som lager tv-serier i Norge, sier Schreiner, den eneste av de tre bakmennene som faktisk kommer fra Oslo. Loe er opprinnelig fra Trondheim, Johannessen fra Bergen.
- Vi har prøvd å skape virkelige karakterer, ikke karikaturer. Tanken er at folk skal kunne kjenne seg igjen, sier Erlend Loe.
han mener serien like gjerne kunne foregått i enkelte deler av Trondheim.
- Og definitivt i Bergen, supplerer Johannessen.

HJERTEBARN: Alle forfatterne hatt sine egne kjepphester som de har lurt inn i serien. Per har blant annet skrevet inn flere pinnsvin i historien, som spilles av ekte dyr - ikke bare de tre utstoppede vi finner i NRK-lokalene.
HJERTEBARN: Alle forfatterne hatt sine egne kjepphester som de har lurt inn i serien. Per har blant annet skrevet inn flere pinnsvin i historien, som spilles av ekte dyr - ikke bare de tre utstoppede vi finner i NRK-lokalene. Vis mer

Dagbladets anmelder skriver blant annet: Hagebyen er en kulisse, det er den urbane norske tilstanden som blir skildret.

De frykter likevel ikke at folk skal kjenne seg for godt igjen.

- Ingen har noe å frykte. Vi har unngått å portrettere folk direkte, beroliger Schreiner.
Likevel har trioen fått mange spørsmål om hvem den fallerte filmskaperen i serien egentlig er, i serien spilt av Øystein Røger.
  Men tro ikke at beboerne i den bemidlede hagebyen lever et problemfritt liv.
I utgangspunktet virker ingen, kanskje med unntak av ett par - helt til de begynner å slanke seg, spesielt lykkelige.
Problemene spenner fra eksistensielle spørsmål som skilsmisse og barneoppdragelse, til i-landsproblemer som hund eller ikke hund og valg av kjøleskap. Mange av de pinligste situasjonene males ut i 11 minutter lange scener, noe manusforfatterne måtte krangle seg til å få inn i hver episode.

One-vision De tre har jobbet tett sammen med manuset, og har drodlet fram både karakterer og episoder i fellesskap. Serien er lagd etter det såkalte one-vision prinsippet, som danskene har hatt stor suksess med i blant annet «Forbrytelsen». Det betyr at manusforfatterne har større innflytelse på det ferdige resultatet. De har også valgt regissører. 

- Vi har fått veldig frie tøyler av NRK. Det manglet ikke på advarsler på forhånd, men vi har jobbet med utrolig flinke folk og hatt det veldig morsomt, sier Loe, og beskriver det litt som en hjemme-alenefest.

KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Tv-seriens versjon av Christian Kroghs berømte maleri. her står kampen om en bolle - noe manusforfatterne bruker på et bilde av velferdssamsunnet - og hagebyen. Selv om verden ramler ned, har vi alltid tid å ta oss en bolle. Foto: Thomas Ekström/NRK
KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Tv-seriens versjon av Christian Kroghs berømte maleri. her står kampen om en bolle - noe manusforfatterne bruker på et bilde av velferdssamsunnet - og hagebyen. Selv om verden ramler ned, har vi alltid tid å ta oss en bolle. Foto: Thomas Ekström/NRK Vis mer

 Store deler av serien er laget uten en dramasjef tilstede. Det har nok gjort at vi har følt en ekstra stor frihet. Men det må også sies at begge sjefene, både Rossiné som var der da vi startet, og Køhn som overtok, bare har vært positive og hjelpsomme, sier Schreiner.
Forfatterne mener det har vært en fordel å være tre i stedet for to.
- Da ender det med to mot én. Jeg har nok ofte følt meg i mindretall, sier Schreiner, og ler.

Nå har trioen tre hårete mål for serien: 1, 5 millioner seere, en lang julespesial á la «Downton Abbey» og en sesong tre.

FAMILIEN ROTEVATN: Tannlegen Vidkun (Ola G. Furuseth) vil ikke ha hund, av en spesiell grunn. Resten av familien vil ha hund. Foto: Anne V. Erichsen/NRK
FAMILIEN ROTEVATN: Tannlegen Vidkun (Ola G. Furuseth) vil ikke ha hund, av en spesiell grunn. Resten av familien vil ha hund. Foto: Anne V. Erichsen/NRK Vis mer