- Vi kommer til Norge i «Cocktober»

Steel Panther grisepratet om sex på Sweden Rock-pressekonferansen. Les om Soundgarden, Mastodon og Dimmu Borgir på andre festivaldag.

TØYSEROCKERE:Steel Panter fra Los Angeles begynte som et coverband, nå spiller gjengen de største scenene med egne låter og velregissert tullball. Her under pressekonferansen på Sweden Rock. Foto: Torgrim Øyre.
TØYSEROCKERE:Steel Panter fra Los Angeles begynte som et coverband, nå spiller gjengen de største scenene med egne låter og velregissert tullball. Her under pressekonferansen på Sweden Rock. Foto: Torgrim Øyre.Vis mer

FESTIVAL: Dag to i Norje, Sverige. Vår Ford Transit-husbil formelig rister av drønnende metal som kriger om lydbølgene fra alle kanter på Sweden Rock-campingen.

Nærmeste nabo har tydeligvis et oppheng i danske Volbeat, men deres hillbilly-aktige testosteron-metal får sterk konkurranse fra de noe eldre gutta i leiren nedenfor. Der pumpes det power metal og Helloween på maks volum. Klokken er 08.00 på morgenen. Ingen grunn til å skusle bort tiden på soving når man er på rockefestival.

Da er det vel bare å komme seg i tøyet og renske øyne og ører?

Johan og Henrik bestemmer seg for å reise inn til Sølvesborg for å ta morgenstellet, men ender i stedet opp med sterkølmaraton på en lokal pizzeria. Asbjørn og meg rusler mot festivalområdet for å gjøre oss kjent med pressefasilitetene. Området ligger praktisk nok vegg-i-vegg med hovedscenen og har i campinguniverset, luksuriøse sanitære forhold. Presseteltet har kontorplasser og opplegg for pressekonferanse.

Humor og sexprat I dag er det amerikanske humorbandet Steel Panther alle venter på. De fire utspjåkede Los Angeles-gutta ankommer konferansen mens Exodus hamrer ut klassisk Bay Area-thrash på den ene naboscenen og 10CC balsamerer sjela til den noe eldre garden med sin fløyelsmyke rock fra den andre kanten.

- Jävla skit, roper gitarist Satchel inn i mikrofonen, tydelig stolt over sine svenske språkferdigheter. Før gjengen kakler uavbrutt i munnen på hverandre om sine ulike sexerfaringer. En journalist penser gjengen inn på Norge. — Er ikke den seksuelle lavalderen 12 år i Norge, undrer vokalist Michael Starr, før de føyer til at de kommer til Norge og Bergen i «Cocktober». Alle spørsmål parreres med mer sexprat og tullball.

Rockere i sola Vi spretter ut i sola og får med oss litt av de gamle stonerhøvdingene Saint Vitus. Det er noe med dagslys og doom som ikke er helt forenelig, selv om de gråhårede og spede karene gynger godt fra seg.

Dagens første høydepunkt kommer i form av California-rockerne Rival Sons. Bandet har opplevd en kometkarriere det siste året og har passende nok fått plass på Zeppelin-stage. «Torture», «Burn Down Los Angeles» og hiten «Pressure & Time» har åpenbare dragninger mot Led Zeppelin og seint 60-tall. Deres livsbejaende riffsterke rock fungerer perfekt i ettermiddagssolen i Norje.

PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet.
PÅ SWEDEN ROCK: Dagbladets Torgrim Øyre, Johan Öberg og Asbjørn Slettemark fra NRK. Foto: Dagbladet. Vis mer

Idet vi gjør oss klar for et heseblesende humorshow på Rock Stage, kan man høre fordumsheltene Night Ranger croone seg gjennom powerballaden «High Enough» på hovedscenen.

Norje er det perfekte sted for et fredfullt og oppstemt hardrock-elskende publikum. Henrik og Johan er tilbake fra sin pizza-og-øl-ekskursjon. Asbjørn forsynerer gjengen med starköl — ingen folkøl her i gården.

Steel Panther fyrer av gårde «Supersonic Sex Machine» og «Asian Hooker». Man kan mene mangt om humormusikk, men det låter fantastisk storslagent og gutta spiller fletta av de fleste bandene de parodierer. De stadionstore låtene går ned på høykant blant publikum, og seansen avsluttes selvsagt i god Sunset Strip-tradisjon med, kremt, lettkledde damer en masse på scenen.

Vanligvis er jeg ikke videre begeistret for klovneri i metal, men man skal være ganske surmaget for ikke å kose seg glugg under forestillingen til Steel Panther. Asbjørn mener også at Steel Panther makterå tilføre sjangeren en form for jovialitet og høy arbeidsmoral som var helt fraværende under hårmetalens glansdager.

Stadion versus klubb Mastodon fra Atlanta er neste post på programmet og etter en halvkilo kjøttfarse solgt som taco er vi klare for en liten dose amerikansk prog i solnedgangen. Vi har alle sett Mastodon et uttall ganger i forskjellige settinger og vet at det leverer varene med høy presisjon, instrumentell spissfindighet og en lyd som røsker.

Det er dog klart at bandet forsvinner litt på de største scenene. Mastodon er feinschmeckernes band og det fungerer som regel best i mer intime settinger.

Når man når stadionstørrelse, kreves en annen form for kommunikasjon og utstråling for å holde grep om publikum. Mastdon mangler den karismatiske frontfiguren som går i strupen på en, de trives best med å kikke på gitarene sine. Men du verden så fett det låter og «March of the Fire Ants»-riffet er definitivt et av verdens beste.

Nordmenn på barrikadene Den største overraskelse var det norske Dimmu Borgir som sto for. Bandet har mye som skal få plass i lydbildet, noe som enkelte ganger har gått på bekostning av trøkket. Men i går kveld låt de både sultne og fandenivoldske. Lydbildet var bombastisk som få, men samtidig hadde de en rocka nerve vi ikke har hørt så mye til før. «Kings of the Carnival Creation», «Ritualist» og nesestyveren «Progenies of the Great Apocalypse» satt som kanonkuler i Norjenatta.

Soundgarden er de første av årets hovednavn som skulle i ilden. Utvilsomt en opplevelse som kunne tippe begge veier. Chris Cornell har gjort mye rart siden bandet la opp i 1997 og har ikke bare vist gode takter fra scenekanten. Vårt ekspertpanel, Johan og Asbjørn       engstet seg uten grunn.

Asbjørn utbroderer: Soundgarden var alltid det tyngste av Seattle-bandene, og på Sweden Rock låt de mer som Black Sabbath enn emovibbene mange av de andre grungebandene hadde. Høydepunkter? Når første ekstranummer er «Jesus Christ Pose», og publikum (Johan inkludert) tar fullstendig av. Ellers var selvsagt «Black Hole Sun» stor og majestetisk.

Takk til Sverige og takk til rocken for nok en magisk dag. Vi hörs!