SISTE NYTT: Snapshot av en alderdom, 12.juli-antikvariatet, som forteller tre små historier. Bildet er arrangert. Foto: Tom Stalsberg
SISTE NYTT: Snapshot av en alderdom, 12.juli-antikvariatet, som forteller tre små historier. Bildet er arrangert. Foto: Tom StalsbergVis mer

Tom Hanks samler på gamle skrivemaskiner og kommer med bok

Vi kommer ut av arkivskapet som stolt nostalgiker

Tre gamle gjenstander forteller kanskje noen historier

Kommentar

Skuespiller Tom Hanks har en lidenskap for gamle skrivemaskiner og vi har fått med oss at han i sin samling har godt over 100 forskjellig typer. Hanks kommer til høsten med en novellesamling der han visstnok skriver små historier som kan ha blitt nedtegnet på noen av disse flott skriveredskapene. Denne boka gleder en relativt velfungerende nostalgiker seg til.

Og det var notisen om Hanks sitt spennende prosjekt som gjorde at boden i går ble endevendt. Fordi her står det en reiseskrivemaskin, Remington Rand – kanskje fra tidlig 50-tall -, en bærbar platespiller, merke Elac Carlogram fra 1964, og et Super 8mm kamera av typen Hanimex M300 TL, Loadmatic. De to siste er arvegods ved siden av gjeld, hjelm og angst.

Platespilleren kjøpte broren min etter konfirmasjonen i 64 mens vi bodde på Toppenhaug med kolonialforretning i første etasje som solgte sild fra tønne, kaffe i løs vekt og der folk handlet på bok. Små notisbøker med summer som 14 kroner og 25 øre, penger som ikke alltid kom inn. Konkurs, tårer og flytting. Men, men. På denne spilleren ble det andektig lagt på singler og vi kan med sikkerhet si at det var via denne vi første gang hørte The Beatles, Stones, Kinks og Hollies. På gutterommet hang det bilder av datidas helter innenfor speedway, pinups og motocross.

Vi leser bruksanvisningen som forteller «Platespiller, forsterker og høyttaler leveres i en elegant koffert i vaskbar plast, i flere fargekombinasjoner. 2 watt ovalhøyttalere og lokket tas av og platen legges på tallerkenen».

I dag en mangler gammer´n en stift for nye og gamle riff.

Super 8mm, Made in Japan, har også noen stumme historier innabords, ikke av typen Min Kamp, men hvordan faren min dokumenterte diverse hverdagshendelser, bryllup og kunsten å tryne på blå jetski. Innkjøpt i 1967. Dæven, det nærmer seg vanning av blomster. Inntil da, reiseskrivemaskinen kan vi ikke skryte på oss at stammer fra familien. Den ble innkjøpt på et loppemarked i 1985, tror prisen var 25 kroner. Ingen manus, sinte leserbrev eller regninger er etter dette nedtegnet på Herr Remington Rand, men den har selvsagt tjenestegjort i bokstavenes heimevern for noen andre.

Og, som Hanks forsøker vi å pønske ut hvem som har sittet bak tastaturet og eventuelt klødd seg i hodet, mens ark etter ark gikk i bøtta, en refusert dikter som endte opp som hjelpemann på bil? Var det en litt plagsom limericker som skrev tekstene til familieselskapene? Ble maskinen angrepet til å skrive et avskjedsbrev eller vakre kjærlighetsballader? Nei, kanskje matil oppskrifter på brød og kaker? Vi er åpne for det meste, men tror den ble traktert av ei portvinsskrulle, med filtersigaretter, som fabulerte om livets bruksanvisning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.