- Vi krangler mer når vi er fra hverandre

Gitarparet Susan Tedeschi og Derek Trucks deler band, seng og barn. Blir det for tett, kan de alltids ta hver sin turnébuss.

GODT GIFT: Ekteparet Susan Tedeschi og Derek Trucks er frontfigurer i amerikanske Tedeschi Trucks Band, som spilte på Brygga under Notodden Blues Festival i går kveld. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
GODT GIFT: Ekteparet Susan Tedeschi og Derek Trucks er frontfigurer i amerikanske Tedeschi Trucks Band, som spilte på Brygga under Notodden Blues Festival i går kveld. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/DagbladetVis mer

NOTODDEN (Dagbladet): At Tedeschi Trucks Band skulle bli det nye superbandet i bluessjangeren, lå i kortene. Det måtte jo skje når du setter sammen et band med en av verdens beste gitarister, fra Allman Brothers Band og som soloartist, og en av verdens råeste bluesdamer.

I går var bandet, som fikk Grammy-pris for beste bluesalbum og flere andre priser på første forsøk for «Revelator» fra 2011, hovedattraksjonen på Notodden Blues Festivals nest siste dag. De ble varmt tatt imot, bokstavelig talt, da sola tittet fram på Brygga etter at et par regnskyll hadde truet med å ødelegge festivalidyllen i telemarksbyen.

Allman Brothers Derek Trucks (34) har vært gitarist i Allman Brothers Band, kongene av sørstatsrock, siden han var 20 år.

Da Susan Tedeschi (43) varmet opp for bandet i 1999, reiste de sammen noen måneder - og endte opp som ektepar med base i Jacksonville, Florida. Nå har de to barn sammen, og for tre år siden la de til side solokarrierene og startet et band sammen også. Et stort band.

De er 11 musikere i bandet, som avbrøt en lengre USA-turné for å holde en eneste konsert i Europa i går - på Notodden.

I dag bærer det tilbake til Boston, der barna er plassert hos besteforeldre - før de blir med videre på turné. Det er sommer og skolefri.

- Støre tillit 20. august kommer bandets andre studioalbum, «Made Up Mind».

- Vil vi få høre en veldig annerledes oppfølger?

- Da vi spilte inn det første albumet var vi ferske og fortsatt under utvikling som band. Vi visste ikke helt hva vi var, og følte oss mer fram, sier Derek Trucks til Dagbladet.

- Da vi gikk i studio nå var det en helt annen tillit der, etter å ha gjort mange show og blitt bedre kjent med hverandre. Det er blitt et mer aggressivt band.

Inspirasjonskildene Mens slidegitarist Derek har bluespioner Elmore James som sitt store forbilde ved siden av avdøde Duane Allman fra hans «andre band», Allman Brothers, er Susan særlig inspirert av Johnny «Guitar» Watson  - i tillegg til en lang rekke med navn fra Ray Charles, Otis Redding og B.B. King til Bob Dylan og Willie Nelson.  

Ingen konkurranse - Med to så profilerte sologitarister i bandet, blir det konkurranse mellom deg og Susan?

- Det er jeg som har lederrollen på gitar, siden hun har hovedvokalen i bandet. Det jevner seg ut, sier Derek.

- Men når jeg setter opp låtlista, må jeg passe på at hun får spilt mye gitar i den første halvdelen av showet, så hun får det ut, legger han til.

Sånn ble det i går også.

- Krangler ikke - Så det er ingen familiekrangler om dette?

GOD STEMNING: Ca 3000 mennesker hørte Eric Burdon og Tedeschi Trucks Band på Brygga i går. Ida Jenshus åpnet konserten. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
GOD STEMNING: Ca 3000 mennesker hørte Eric Burdon og Tedeschi Trucks Band på Brygga i går. Ida Jenshus åpnet konserten. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer

- Nei. Når vi ventet så lenge med å starte band sammen, var det for at vi skulle kjenne hverandre så godt som par - og musikalsk - at vi kunne unngå sånne krangler, sier Derek.

Og - de ler mye sammen og utstråler at de har det glimrende sammen.

- Men hele tida? Med hvert deres band kunne dere ta pauser og stikke av. Når dere er sammen hele tida er det vel også en fare for at dere kan gå hverandre på nervene?

To turnébusser - Vi krangler mer når vi er fra hverandre, så det går faktisk bedre når vi er sammen, sier Susan.

- Men vi er så mange i dette bandet at vi pleier å fleipe med at hvis vi går hverandre på nervene, så kan jeg henge med trommisene (de er to i bandet), mens hun er sammen med noen andre. Og så har vi to busser på turné. Jeg har aldri vært i «hundehuset» (den andre turnébussen), men det er greit å vite at det kan være en retrett, sier Derek og ler.

- Men vi er proffe. Vi ville aldri kjefte på hverandre foran bandet, sier Susan Tedeschi.

SAMSPILTE: Ekteparet Derek Trucks og Susan Tedeschi. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
SAMSPILTE: Ekteparet Derek Trucks og Susan Tedeschi. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer