- Vi krangler nesten hver dag

Finlands Eurovision-bidrag tror Europa er klare for noe nytt.

WIEN (Dagbladet): Denne uka fylles Wien med Grand Prix-fans fra hele verden. Lørdag går den store finalen av stabelen i Wiener Stadthalle, og en vinner av årets Melodi Grand Prix skal kåres.

Før den tid blir det avholdt to delfinaler: Den første tirsdag kveld, den andre torsdag kveld, hvor både Sverige og Norge deltar.

I den første delfinalen deltar Finland. Deres bidrag har allerede fått mye oppmerksomhet.

- Bra for Europa Med låta «Aina Mun Pitäa» deltar punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät. De fire musikerne Pertti Kurikka, Kari Alto, Sami Helle, Toni Välitali og Kaja Pajamaa er alle utviklingshemmede, og har enten/eller downs syndrom og autisme.

Da Dagbladet møtte bandets vokalist Kari Aalto og bandets bassist Sami Helle like før kveldens første delfinale, sa de at de er inspirert av Lordi, hard rock-bandet som vant Eurovision i 2006.

- Vi kommer til å vinne på grunn av Lordi. Lordi vant, da kan vi også gjøre det, sier Helle til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg tror Europa er klar for noe som er annerledes. I fjor vant Conchita, som var annerledes, og det tror jeg kommer til å skje i år også. Jeg tror det vil være bra for Europa.

Bandet, som også går under navnet PKN, ble opprettet i 2009 i forbindelse med et veldedighetsarrangement for utviklingshemmede voksne. Etter at dokumentaren «The Punk Syndrome» kom ut i 2012, ble bandmedlemmene kjent over hele Finland.

Korteste låta noensinne Bandet har også et publikum utenfor Finland. De har blant annet turnert i USA, Storbritannia, Tyskland, Canada, Nederland og også Norge.

- Norge er et veldig bra sted. Jeg kjenner ikke til norsk musikk så godt, men vi drar gjerne tilbake, sier Helle, og legger til:

- Men det er alt for dyrt der.

Det er i år 60 årsjubileum for Eurovision. Hvis det finske bandet får det som de vil, kan de bli historiske. Eurovision-reglene sier at en låt kan være opptil tre minutter lang.

PKN bruker derimot under halvparten av sin tilmålte tid: Deres MGP-bidrag varer i 86 sekunder. Det er den korteste låta i Eurovision noensinne.

- Krangler nesten hver dag De to bandmedlemmene legger ikke skjul på at det ikke bare er en dans på røde roser å være med i et punkband.

- Vi krangler mye. Nesten hver dag, sier Helle.

- Hva krangler dere om?

- Ingen kommentar. Hvis vi starter å snakke om det, så blir vi bare sure, og det vil jeg ikke, sier han.

- Er det en del av det å være med i et punkeband?

- Ja, det er en stor del av det. Vi har vært en familie siden 2009. Jeg ser på dem som min familie, sier Helle, før Kari Aalto legger til:

SPENT: President i den norske Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, er spent på hvordan Eurovision-publikummet kommer til å ta i mot det finske bidraget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
SPENT: President i den norske Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, er spent på hvordan Eurovision-publikummet kommer til å ta i mot det finske bidraget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

- Vi er en dårlig familie, men vi er samtidig en god familie.

President for den norske Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, er spent på hvordan bandet kommer til å bli mottatt.

- Låta er kul, og jeg syns det er herlig at man stiller med punk rock i Eurovision. Men jeg syns ikke opptredenen på scenen står i stil med opplevelsen av musikken. Jeg er veldig spent på hvordan Eurovision-publikummet responderer på dette en tirsdag kveld, sier han.

- Ingen stor låt Dagbladets anmelder Anders Grønneberg har anmeldt låtene som deltar i den første delfinalen som avholdes tirsdag, og da også det finske bidraget.

- Det er ingen stor låt, men den er frekk og morsom. De har ymse diagnoser og de gir beng, og står på scenen og rocker herlig, sier han.

Han gir låta terningkast tre. Han tror likevel at bandet vil hente inn mange sjarmørpoeng fra TV-seerne. 

- De vil nok få flere poeng enn det låta fortjener, sier han.

Av resten av årets låter trekker han fram Estlands bidrag «Goodbye To Yesterday», framført av Elina Born & Stig Rästa.

- De har den beste låta totalt sett. Det er en veldig fin, forfriskende og oppløftende poplåt. Jeg vet ikke om det er vinneren, men i mine ører er det en sterk kandidat.

- Hvordan er bidragene totalt sett?

- Det er veldig mange ballader. Mestepartene av låtene ligger i den nederste delen av terningskalaen, sier han.