Valg 2019: Vindkraft

Vi krever en timeout

Verden må løse både klimakrisen og naturkrisen, men vi kan ikke velge en klimastrategi som ødelegger enda mer urørt natur og et enda større tap av biologisk mangfold.

ALLE TAPER: Det aller, aller viktigste er at det nå gjøres endringer i konsesjonssystemet. I dag settes naturverdiene til null når nye vindkraftanlegg planlegges. Det taper vi alle på, skriver innsender. Her fra demonstrasjoner mot vindpark på Frøya i vår.oto: Ronny Teigås / NTB scanpix
ALLE TAPER: Det aller, aller viktigste er at det nå gjøres endringer i konsesjonssystemet. I dag settes naturverdiene til null når nye vindkraftanlegg planlegges. Det taper vi alle på, skriver innsender. Her fra demonstrasjoner mot vindpark på Frøya i vår.oto: Ronny Teigås / NTB scanpixVis mer
Meninger
Per Hanasand
Per Hanasand Vis mer

DNT er ikke mot vindkraft på land, men vi protesterer mot at enorme områder med urørt natur blir rasert for å lage industriparker for vindkraft. Kloden står foran tre kriser: en klimakrise, en naturkrise og plast i havet.

FN sier at tap av natur er en minst like stor trussel mot menneskeheten som klimaendringene. Verden må løse både klimakrisen og naturkrisen, men vi kan ikke velge en klimastrategi som ødelegger enda mer urørt natur og et enda større tap av biologisk mangfold.

Vi i DNT ønsker en fornybarsatsing som er naturvennlig. Vindindustri i urørt natur betyr at myrområder dreneres, fjell sprenges og at det blir enorme skjæringer i terrenget. Landskapet ødelegges for alltid. Vindkraften som allerede er bygd og planlagt vil omskape 630 kvadratkilometer med inngrepsfri natur til industriområder. Det er ikke naturvennlig.

Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Deler av Fitjar sentrum i forgrunnen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Deler av Fitjar sentrum i forgrunnen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

DNT er enige i at vi må produsere enda mer grønn energi i åra framover, ikke minst for å bidra i det grønne skiftet i Europa. Men vi må utvinne grønn kraft på måter som ikke gjør naturkrisen enda verre.

Hvis vi skal produsere vindkraft som monner for det europeiske markedet må vi satse på havvind. Den planlagte vindkraften på land i Norge vil utgjøre noen promille av behovet i Europa. Når vi ser hvor store naturverdier som går tapt, er det åpenbart at det regnestykket ikke går opp.

Vi i DNT har derfor krevd en timeout for utbygging av vindkraft på land. Regjeringen skal snart behandle Nasjonal ramme for vindkraft. Det aller, aller viktigste er at det nå gjøres endringer i konsesjonssystemet. I dag settes naturverdiene til null når nye vindkraftanlegg planlegges. Det taper vi alle på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.