På vegne av Maren Lundby og alle verdens skihoppere:

Vi krever: Lik lønn for like lange hopp

Og nå må damehopperne også få storbakke og de kan vel fly like god på ski som gutta!

Meninger

Maren Lundby fra Totens fineste og farlige Bøverbru har vi hyllet før, og vi gjør det igjen. Maren er unik og hun er pokker så god. I helga ble hun historisk ved å ta sin 12. verdenscupseier. Maren Lundby er 23 år, og som VG kaller henne, Norges nye hoppdronning. Maren ble tidenes første norske sammenlagtvinner i hopp for kvinner og samtidig den norske hopperen med fleste verdenscupseire i historien.

Maren Lundby er for øyeblikket verdens klart beste hopper på damesiden. Maren Lundby som framkalte sår hals, klump i samme hals, jubel og tårer da hun også ble den første norske jenta som vant OL-gull, liten bakken.

Vi kan godt fortsette å skrive rosende ord om Maren, hun som kan komme til å dominerer i bakken i mange år framover, men da må de gamle mannfolkene – de med K-punkt rett etter krigen – komme seg ut av de evige pjoltersalongene og forstå at det langt flere enn de jentene som hopper som ønsker at de samme jentene skal få hoppe både i liten bakke, stor bakke og fly på ski. Kom igjen. Dere er belastning for alle tenkende mennesker i 2018, noen dager før 8. mars og alt.

Men, vi er selvsagt ikke overrasket ettersom de kvinnelige hopperne virkelig har måtte kjempe en lang kamp bare for å få hoppe i de samme bakkene som gutta, få sin egen verdenscup, delta i VM og OL og få betalt for idretten på lik linje med gutta. Nei, bi litt.

Selvsagt er det ikke lik lønn for like lange hopp. Hvis en gutt hopper 130 meter, og vinner et verdenscuprenn, får han 85 000 kroner. Alle de gangene Maren har vunnet får hun 25 000 kroner per seier.

De varige menn som styrer internasjonal skiidrett forklarer dette med forskjell i premiepenger med forskjellig kommersielle verdi i forhold til tilskuertall og sendetid på tv (LO-aktuelt). Inntil likheten skjer kan Norges Skiforbund betale de 60 000 kronene i differanse til Maren. dette for å vise at de støtter lik lønn for like lange hopp. Verre er det ikke. Vi hilser igjen til Maren Lundby fra Bøverbru, kanskje ikke verdens fineste sted, men nesten like røft som Hunndalen after dark.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.