Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi krever synstolking av norsk film

16 filmer kan synstolkes for én million kroner.

BETALTE SELV: Produsenten av filmen «Blind», Motlys, har betalt for synstolking, og er eneste filmen som synstolkes i år. Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rfaelsen spiller i filmen. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
BETALTE SELV: Produsenten av filmen «Blind», Motlys, har betalt for synstolking, og er eneste filmen som synstolkes i år. Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rfaelsen spiller i filmen. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ironisk nok kan filmen «Blind» bli den eneste norske filmen som synstolkes i 2014. De mange ulike støtteordningene til norsk film til tross, ikke en eneste krone er i år satt av til synstolking.

«Fritt vilt», «Kon-Tiki», «Knerten gifter seg» og «Kongen av Bastøy» er bare noen av et 40-talls norske filmer som de siste årene har blitt synstolket, slik at blinde og svaksynte kan følge med på handlingen. Synstolkningen har vært tilgjengelig når filmene har kommet på DVD eller Blu-ray. Nå finnes det også flere apper til smarttelefoner som gjør at filmen kan synstolkes på kino. Med ørepropper koblet til telefon kan du få synstolket filmen, uten å «forstyrre» publikum i salen. Aldri har vel teknologien vært så tilgjengelig, enkel og brukervennlig. Men, for første gang på flere år, er det bare en eneste enslig norsk film som synstolkes, og det er produsenten av filmen «Blind», Motlys, som selv betaler for den.

Når en film synstolkes, er det en stemme som beskrivelser det som hender i filmen. For eksempel at en dør åpnes eller at en person blir skutt. Beskrivelsene er nøytrale og er tilpasset slik at stemmen ikke kommer over dialogen i filmen.

Mange tenker at blinde og svaksynte ikke ser verken fjernsyn eller går på kino. Det er med synshemmede som befolkningen generelt. Noen elsker film og det universet av eventyr og magi som utspiller seg på lerretet, andre gjør det ikke. Film er også en sosial aktivitet som du gjør sammen med kjæreste, venner eller familie.

Det koster ca. 60 000 kroner å synstolke en film. Til nå har bransjeorganisasjonen Film & Kino bevilget støtte til synstolkning. Støtten finansieres av avgiften på salg av filmer på disklagringsmedium. Og siden publikum heller bruker strømmetjenester, har inntekten til Film & Kino falt dramatisk. Det er Kulturdepartementet som har bestemt hvordan synstolkning av film skal finansieres. Når finansieringskilden er tom, er det derfor grunn til å etterspørre tiltak for å sikre synshemmede tilgang til norsk film.

I juni 2013 ratifiserte Norge FNs konvensjon for funksjonshemmede. I artikkel 30 heter det at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i kulturlivet på like vilkår. Retten til deltakelse i kulturliv, fritidsaktiviteter, fornøyelser og idrett forutsetter tilgjengelighet og tilrettelegging.

Blindeforbundet utfordrer kulturminister Thorhild Widvey til å komme på banen og sørge for at alle norske filmer blir synstolket. Tross alt kan 16 filmer synstolkes for én million kroner.

Hele Norges coronakart